Utrustning


Hästporträtt - Costner



Den här godingen fotade jag samtidigt som jag fotade Kristin och Robban. Efter att ha fått en massa inspiration ska jag åka och fota honom igen så småningom och jag hoppas på att kunna få fina och annorlunda dressyrbilder :)

Oliver klättrar på sin ettårsfotografering



Jag lovade ju att visa bilder på när Oliver klättrade på stegen på sin ettårsfotografering. Här ser man verkligen vilken busunge han är!!! :D

Finaste Evelina och Johan!



Ett helt spontant inlägg tillägnat Evelina och Johan som är värda all lycka i världen!!! Kram på er!

Bilder från bröllopsfest

När Evelina och Johans bröllop övergick till fest så gick jag från att vara fotograf till att vara gäst. En fotograferande gäst ;) Några av er ville se bilder från festen och här kommer ett litet urval.

Den obligatoriska dukningen:


Under festen försökte jag vara så osynlig som fotograf som möjligt och bara fota dokumentärt utan att någon lade märke till mig. Här fick jag dock en jättefin ögonkontakt med en äldre släkting till brudparet (han lyfte glaset i nästa ögonblick och jag fick en fin skålbild också):


Som hemlig gäst hade familjen bjudit in en gammal vän och stå-uppare som var väldigt rolig:


Gästerna hade kul!


Efter den goda middagen gick gästerna ut för att sträcka på benen och då passade jag på att träna på att fota motljusbilder i det fina kvällsljuset:


Om en vecka ska jag på bröllop och fota igen :) Det är min bror som ska gifta sig och han önskade sig en porträttfotografering i bröllopspresent. "En furstlig gåva" som dvärgen Gimli skulle säga. Klart man ställer upp! ;)

Fina ord från barnfotografering

Flera av barnen jag fotar återkommer varje år för en fotografering hos mig, vilket jag tycker är jättekul! Att se hur barnen växer och utvecklas är fantastiskt! Alva är ett av de här barnen och i år ville föräldrarna, Ann-Charlotte och Andreas, även fota lite våriga utomhusbilder. Alva är så härlig för hon blir en smula blyg när jag plockar upp kameran, men sedan kan man lätt leka (och tävla) bort blygheten och då kommer de härliga skratten :)

Så här säger Alvas föräldrar om fotograferingarna:

"Vår dotter Alva (tre och ett halvt år) kan, tack vare Laila, leka sig igenom hela fotosessionerna. Detta har resulterat i helt oemotståndliga bilder där man verkligen kan se hur Alva njuter av livet. Vi kan inget annat än rekommendera Laila till alla som vill anlita en proffssig och lekfull fotograf."
Ann-Charlotte och Andreas, föräldrar till Alva

barnfotografering i Vallaskogen, Linköpingbarnfotografering i Vallaskogen, Linköping

Bilder från den senaste barnfotograferingen med Alva.

Wilmas ettårsfotografering



Det blir visst många ettårsbilder på bloggen den här veckan :) Wilma fick några lila ballonger att leka med när hon tog sina ettårsporträtt hos mig. Passade ju jättebra till den fina klänningen!

Oliver - 1 år



Mammas lilla prins! Här kommer 2 bilder från Olivers 1-årsfotografering igår. Jag ville prova att fota med ballonger i blått och gult. Tycker själv att det blev riktigt fint! Vad tycker ni?

I övrigt så är det två saker i livet som Oliver ÄLSKAR: Ballonger och att klättra. Så vi visste på förhand att både ballongerna och stegen (det kommer bilder när Oliver klättrar på stegen!) skulle bli succé :D Igår kväll somnade Oliver för natten med en ballong i handen... Hahaha!

Olivers ettårsfotografering



Idag åkte vi till studion för att göra Olivers ettårsfotografering. Eftersom han preciiis lärt sig stå själv var det ett självklart måste att få några bilder när han stod utan att hålla sig i något. Jag tjoade "dansa, dansa, dansa!" och då blev Oliver så här glad. En typisk Oliver-min under fotograferingarna. Den här är från i mars när vi gjorde en 10-månaderssession:



Typ samma glada tokmin ;)

Tesan



Jag fotade Tesan samtidigt som Theo i inlägget nedanför. En jättesöt tjej som var så naturlig och bra framför kameran!

Theo klätterapa



De här fina bilderna på Theo, 1½ år, har legat på datorn ett tag och jag tyckte det var dags att visa upp dem. Theo gillade att klättra och han klättrade upp på stegen gång på gång på gång :D Härlig kille!

Kan stå



Den här lille killen har lärt sig att stå själv! Så duktig!

Skulle vara perfekt att ta ettårsporträtten nu, innan han lär sig att gå :) Jag tror att vi kommer att boka in en tid i studion nästa vecka och hoppas på att de flesta sårskorporna har trillat bort då. Så då är frågan vad han ska ha för kläder, vilket färgtema vi ska köra och vilken rekvisita vi ska välja. Färgteman som jag funderar på är antingen ljusblått/mörkblått, mörkblått/rött eller blått/gult. Vad tycker ni?

Här kommer lite bilder på Oliver "genom tiderna":


Gräspollen i luften idag!

Idag mina vänner har det börjat komma gräspollen i luften! Det är lustigt, varje år märker jag av så fort det är minsta lilla gräspollen i luften. I år är reaktionen en enorm trötthet, sedan vet jag vad jag har att vänta - näsa som rinner, ögon som kliar, hals som kliar, som för så många andra med pollenallergi.

Det ska bli spännande att kika in på pollenmätningarna på måndag och se om min kropp har rätt även detta år. Jag brukar nämligen alltid reagera 1-2 dagar innan de lyckas mäta upp pollenhalter i luften. Så känslig är jag... Funderar på att kolla upp vaccination mot pollenallergi. Kan det vara något att ha? Någon som har provat det eller känner någon som har provat?

Wilma 1 år

ettårsfotografering

Sötaste Wilma med de vackra ögonen var och tog sina ettårsporträtt hos mig i torsdags. :)

Kristin och Robban

hästporträtt Linköpinghästporträtt Linköping

Nu är det snart helg och den ska tillbringas med familjen :) Trevlig helg allihop!

Bilderna är från hästfotograferingen med Kristin och hennes Robban tidigare i veckan.

Fantastisk dag!



Den här glada bilden får representera hur min dag har varit! Helt underbar! Det började med att jag plockade ihop lite rekvisita till dagens ettårsfotografering. Sedan åkte jag iväg och tränade, passade på att träffa gamla kollegor på universitetet en snabb sväng, hem igen och bytte träningsväskan mot kameraväska och sedan var det ettårsfotografering/syskonfotografering. Jag är GLAD! :D

Som om det inte vore tillräckligt med allt roligt jag gjort så har jag fått massor med beröm för mina bilder från flera håll under dagen (tack snälla!) OCH jag har fått en intresseanmälan till nyföddfotografering.

Imorgon är det redigering som gäller hela dagen igen. Det är så härligt med omväxling och vad underbart det känns att kunna bestämma när man ska göra vad. Jag är på väg mot mitt drömjobb!!! *LYCKA*

Ettårsfotografering

ettårsfotografering

Idag gör jag en ettårsfotografering i studion! Det kommer att bli kalas!!! ;)

PS Jag hade tänkt att Oliver skulle göra sin ettårsfotografering den här veckan också, men vattkopporna har gett honom sårskorpor i ansiktet och på hela kroppen, så vi avvaktar tills han ser ut som vanligt igen... DS

Hästporträtt



Jag kunde inte hålla mig från att visa er en bild från dagens hästfotografering! Det här är alltså en bild från fotograferingen som Kristin vann på min bloggtävling. Hon ville ha fina bilder på sig själv och sin häst. Det var hur kul som helst att fota hästar igen! :)

Imorgon är det redigering som gäller hela långa dagen. Bilder från bröllop, gravidfotografering och nyföddsession är det som ska finputsas! Kanske ska lyssna på någon bra musik när jag sitter vid datorn... Vad brukar ni lyssna på?

Porträtt: Häst och människa

Åh, jag har hittat ytterligare en inriktning inom fotografering som jag fullkomligt ÄLSKAR! Nämligen att göra porträtt av häst samt "häst och människa". Idag har jag varit ute i ett litet mysigt stall och fotograferat Kristin som vann min första tävling här på bloggen. Hon och hennes lilla Robban fick stå modeller framför kameran och när jag var klara med dem så fotade jag även stallägaren och hennes häst.

Jag kan inte slita mig från bilderna! Sååå roligt, men samtidigt svårt! Hästar var mina första motiv som jag fotade när jag var 13-14 år :) Trots att jag inte varit bland hästar på snart 7 år (!) så kände jag att jag hade hästeriet inom mig. *LYCKA*

Jag hoppas att hästporträtt är något som jag får möjlighet att fortsätta att fota och det jag tar med mig från min fotostil i övrigt är att fota detaljer, det korta skärpedjupet och att hitta annorlunda vinklar och utsnitt :D

Just nu har jag inga bilder att visa, men det kommer - var så säkra ;)

Hoppas att ni har en bra dag!

Bröllopsbilder

Jag tänkte bjuda på ytterligare några bilder från bröllopet jag fotade på Valborgsmässoafton. Det här inlägget är tillägnat bröllopsbilen - "Musse" :D

bröllopsfotografering

And they lived happily ever after...


Vattkoppor och bröllop



Vad har vattkoppor och bröllop med varandra att göra kanske ni undrar nu? Jo, det är så att jag har två barn här hemma som har vattkoppor och mellan alla barnvagnspromenader och tröstningar så sitter jag och redigerar Evelinas och Johans fina bröllopsbilder. Idag är det ett gäng bilder med brudparet i bröllopsbilen som fått sig en liten upputsning :D

En liten prinsessa



Här kommer ännu en bild på Tilda, som var 6 dagar gammal när jag fotade henne. En ljuvlig prinsessa som sov så gott i pappas händer :) Ser ni hur hon håller sig fast i pappas finger?

Är du gravid och har BF i maj-aug och är intresserad av en nyföddfotografering? Hör av dig till mig via mail för mer information: m4ndarin(at)hotmail.com

Storasyster!

Klara är 2 år och hon ska bli storasyster! :)





gravidfotografering - Linköping - fotograf - Östergötland - studio - gravidmage - mammamage - babylycka - Laila Villebeck - mamma - storasyster

Mirakel

Ni som följt mig ett tag på bloggen vet att gravidfotografering är något av det jag tycker väldigt mycket om att göra! I tisdags fick jag träffa ett par som kommit 32 veckor in i graviditeten och de var så fina båda två!!! :D Här är några av bilderna vi tog...




gravidfotografering - Linköping - fotograf - Östergötland - studio - gravidmage - mammamage - babylycka - Laila Villebeck - mamma - pappa

Gravidfotografering



Här är en bild på en vacker gravidmage som jag fick chansen att föreviga för ett par veckor sedan. Gravidmagar är nog det finaste som finns! :D

gravidfotografering - Linköping - fotograf - Östergötland - studio - gravidmage - mammamage - babylycka - Laila Villebeck - mamma

SVAR PÅ FRÅGESTUND!

NU ÄNTLIGEN får ni svar på era mycket fina frågor från senaste frågestunden. Ni vet hur det är - Den som väntar på något gott.... ;)

Postat av: Annica
Jag har frågat dig förut och alltid fått så bra svar! Toppenfotograf som du är.
1. Hur gör du med uppskärpning av dina bilder för webb samt före utskrift? Jag redigerar lite i Bridge samt Photoshop. Vet inte hur jag ska få den där sista skärpan som jag förstår att man gör innan utskrift.... Skärper du upp alla dina bilder innan framkallning eller är det risk att de blir överskärpta??
2. Vart framkallar du dina bilder? Själv eller skickar efter?
Tusen tack för ditt svar!

SVAR:
Hej Annica! Jag försöker svara så bra jag kan ;) Kul att höra att du är nöjd med mina svar.
1. Jag skärper mina bilder m h a Filter - Sharpen - Unsharp mask i Photoshop. Risk för överskärpning finns ALLTID och jag tenderar att fortfarande överskärpa mina bilder som jag gör iordning för web, men har blivit bättre på sista tiden. När det gäller bilder för utskrift, där jag alltid är mycket noga med hur slutresultatet är tittar jag alltid på bilden i 100% storlek för att se exakt hur skärpningen ser ut. Hur mycket skärpa jag lägger på beror på vad det är för bild. Threshold brukar jag lägga på 8 på i princip alla bilder (beror lite på hur kontrastrik bilden är i sig, om det är en väldigt ljus bild så kan man sänka tröskelvärdet lite). Radius brukar jag ha på 0,8 för bilder till webben (då gör jag dem i rätt storlek först) och 1,0-1,2 för högupplösta bilder. Sedan ändrar jag amount tills det ser bra ut. På porträttbilder händer det ofta att jag bara lägger skärpa på ögonen.
2. Jag framkallar mina bilder hos Crimson.



Postat av: becca
Har du dagar då du känner dig riktigt osäker inom fotograferandet (i så fall) hur gör du då för att peppa upp dig själv igen?

SVAR:
Hej Becca! Vilken bra fråga! Jag tror att det ligger i min natur att ifrågasätta mig själv och mina kunskaper i vad jag än tar mig för. Jag vill alltid bli bättre och min önskan att kunden ska bli nöjd är enorm. Det gör mig kanske inte direkt osäker, men det gör att jag i alla fall "är på hugget" hela tiden när jag har en fotosession på gång. Om jag börjar tvivla på om jag duger, så tittar jag på alla fina ord som mina tidigare kunder har skrivit om mig (be de du fotar skriva en referens så har du något att visa framtida kunder och att själv läsa när du känner dig lite nere i ditt fotograferande), tittar på bilder jag tagit som jag själv är nöjd med och/eller tittar på inspirationsbilder som andra, duktiga fotografer har tagit. Om det är ett uppdrag som jag känner mig osäker på, så går jag ut och övar, övar, övar tills jag känner att jag kan! När man vet att man har kunskapen inom sig så är det lättare att känna sig säker vid uppdragsfotograferingen.
Hoppas att det var ett svar du blir nöjd med :)



Postat av: Sara
Ungefär vilka priser har du för olika fotograferingar? Och som nybörjare, vad kan man då ha för priser? (Jag förstår att det inte finns någon exakt "rätt" summa, men bara på ett ungefär..:) )

Jättefina bilder förresten!:D

SVAR:
Hej Sara! Tack så mycket! Kul att du gillar bilderna :)
När det gäller prissättning av fotograferingar så vågar inte jag säga någon siffra. Jag råder dig istället att titta på Svenska fotografers förbunds prissättningslista. Kom dock ihåg att de siffrorna är satta som riktmärken för proffsfotografer och är inklusive moms i fallen med porträttfotografering av privatpersoner. Om du driver ditt fotograferande som hobbyverksamhet ska du vara medveten om att du inte får driva verksamheten med vinstsyfte och tillåten omsättning är begränsad utan att moms ska betalas. Skatteverket har en bra broschyr som du kan ladda ner som pdf. Så vad du sätter för pris på dina fotograferingar beror på flera saker: vad det är som fotograferas och vem som ger dig uppdraget, vad bilderna ska användas till, vad du själv har för erfarenhet och teknisk utrustning (kvaliten på bilderna), hur många uppdrag du tar under ett år osv.
Ett långt svar som inte gav några direkta svar, men med lite bra tips på vad som är viktigt att tänka på. Hoppas att det känns ok så. Prissättning är jättesvårt och ska tänkas igenom ordentligt.



Postat av: Fotograf Matilda Bäcker
Vilken är den bästa bilden du tagit hittills enligt dig själv?

SVAR: Ännu en jättebra och svår fråga! Som jag har funderat. Jag kommer inte fram till något direkt svar, så jag kanske fortfarande väntar min bästa bild? :D Bilder som jag gillar är dock bilder som är ärliga och äkta. (Jag gillar även att skapa konst av mina bilder, men det är något som jag håller för mig själv ett tag till.)




Postat av: PhotographyOliviaOlsson
Vad tkr du om
www.oliviasphotolife.blogg.se :) ?
1. Vad fotar du helst?
2. När fotograferade du ditt första bröllop :) ?

SVAR: Hej Olivia! Jag är inne på din blogg och kikar ibland och tycker att det är kul att du också gillar barnfotografering. Du är duktig!
1. Jag kan inte svara på vad jag fotar helst. Jag får ett lyckorus i kroppen efter en lyckad fotografering vare sig det är bröllop, nyfödd, gravid, baby eller barn! Dessutom är det otroligt kul att fota modell då och då och få chansen att göra lite mer konst av bilderna. Jag tror att det är ombytet i fotograflivet som gör att det är så otroligt roligt!
2. De första bröllopsbilderna jag tog var på en väns bröllop i Florens, Italien 2005. Jag var inte deras fotograf, men vid minglet innan festen fick jag tillfälle att fota brudparet med det vackra Toscanalandskapet som bakgrund. Jag hade tyvärr bara med mig min kompaktkamera, men bilderna blev fina och minnesvärda trots att de inte är tekniskt fulländade ;)
Första bröllopsuppdraget fick jag sommaren 2009 och första heldagsbröllopet gjorde jag 30 april i år :)
Bild från Italien 2005:


Nyföddfotografering - Tilda, 6 dagar



Det här är Tilda, 6 dagar gammal. Henne hade jag nöjet att träffa och föreviga igår förmiddag! En så söt tjej. Hon visste att något skumt var på gång tror jag, för hon höll sig lite halvvaken i 1½ timme innan hon somnade och vi kunde börja leka med lite olika "poser". Grattis C och E till er vackra flicka och ett stort tack för att jag fick komma och fotografera Tilda!


Nyföddfotografering idag!



Jag försökte blogga imorse, men det gick inte så bra pga driftstörningar. Det jag ville säga var i alla fall att jag har varit iväg på en nyföddfotografering idag! En supersöt liten Tilda på 6 dagar var det som fotograferades. Jag kommer att visa bilder så snart de är klara :) *lycka*

Vad tyckte ni???

Nu är temaveckan för bröllop slut och jag är nyfiken på vad ni tyckte om den! Hjälp mig gärna genom att kryssa i min undersökning här nedanför. Är sådana här inlägg något ni vill se mer av? Vilka teman är ni i så fall intresserade av?



 

Bröllopsförberedelser

Evelina och Johan hade en riktigt mysig start på sin bröllopsdag. De skötte alla förberedelser hemma, bjöd in frisör (Anne) och makeupartist (Elin) samt de närmsta vännerna som också fick chansen att bli sminkade. En mycket smart idé! På det sättet fick alla njuta några extra timmar av varandras gemenskap och den fina bröllopsdagen. Här kommer några bilder från bröllopsförberedelserna!


Hipp hipp hurraaaa!



Idag har Oliver firat sin första födelsedag! En mycket bra dag med strålande sol och glada gäster. Oliver stormtrivdes med att vara i centrum ;)

Det märkligaste hände på natten. Oliver har slutat att vakna upp på nätterna sedan ett tag tillbaka. Han kan gråta till korta stunder ibland, men somnar alltid om ganska med en gång. Men inatt väckte han mig EXAKT på klockslaget då han föddes för ett år sedan, skrattade, kramades, "pussades" och ville mysa med mig. Han var SÅÅÅ glad, precis som om han visste att det var något alldeles speciellt med just det klockslaget och just den här "dagen". (Han är född strax efter kl 01 på natten...) Sedan ville inte Oliver somna om... Men det är en annan historia.

TEMAVECKA BRÖLLOP - Bildhanteringen

Under den här veckan kommer det stora temat på min blogg att vara BRÖLLOP. Jag tar i olika inlägg upp saker som kan vara bra att tänka på som fotograf - alltifrån hur man kan förbereda sig mentalt till kundkontakt, lämplig utrustning och vad som är viktigt att tänka på som fotograf under själva bröllopsdagen. Jag kommer även att ha en gästbloggare någon av dagarna - spännande!

Idag vill jag säga några korta ord om vad som kan vara bra att tänka på när du kommer hem med bilderna.


Efter en bröllopsfotografering kommer du hem med väldigt många bilder på minneskorten. Förhoppningsvis är de flesta riktigt bra, men det finns alltid bilder som inte håller riktigt och som du inte vill visa för din kund. Det kan vara bilder där den porträtterade blundar, bilder som inte håller tekniskt sett, eller testbilder som du tagit för att testa ljuset. Vilka bilder för du över på hårddisken? Hur gör du backup? När raderar du minneskorten? Vilka bilder behåller du på datorn? Utarbeta ett arbetsflöde som passar dig! Ungefär så här jobbar jag med mina bilder:

När jag kommer hem från en fotografering för jag över ALLA bilder på en hårddisk. Jag behåller bilderna på minneskorten ett tag till. Sedan går jag igenom bilderna och sorterar bort de som jag absolut inte vill visa för kunden. Dessa raderar jag från hårddisken, vilket kanske inte är att rekommendera om du inte är störtsäker på din sak! Behåll hellre för många bilder än att du raderar bilder som du sedan kan ha användning för. När jag gjort min grova utgallring gör jag säkerhetskopior till två andra hårddiskar. Det går även att göra en backup på skiva, men var då medveten om att en skiva bara håller ett begränsat antal år!

Först när jag är säker på att bilderna finns på min hårddisk samt som backup så raderar jag bilderna från minneskorten.

Som fotograf blir du aldrig fullärd! Om du vill skynda på din egen utveckling är det jättenyttigt att utvärdera ditt eget jobb och dina egna bilder. Om du vill kan du även diskutera dina bilder med vänner - vare sig de är fototekniskt kunniga eller inte. Vilka bilder gillar de och varför? Hur kan du göra bättre nästa gång?

Det här var mitt sista textinlägg under temaveckan för bröllop. Imorgon ska jag försöka hinna med att lägga upp utvalda bilder från min bröllopsfotografering i lördags. Om ni vill se dem förstås?

TEMAVECKA BRÖLLOP - Porträtt och vigsel

Under den här veckan kommer det stora temat på min blogg att vara BRÖLLOP. Jag tar i olika inlägg upp saker som kan vara bra att tänka på som fotograf - alltifrån hur man kan förbereda sig mentalt till kundkontakt, lämplig utrustning och vad som är viktigt att tänka på som fotograf under själva bröllopsdagen. Jag kommer även att ha en gästbloggare någon av dagarna - spännande!

Idag tar jag upp några saker som är bra att tänka på vid porträttfotograferingen och vid vigseln.

Sista förberedelserna
Äntligen är det dags för bröllopsfotograferingen! Dagen innan bör du göra de sista förberedelserna så att allt är klart när det är dags att åka. Ibland försover man sig och skulle det hända just den dagen du ska fota bröllop så är det bra att bara kunna lasta bilen med färdigpackad utrustning och åka iväg! Hoppas att ni slipper råka ut för det, men förbered er ändå på det värsta ;)



Här är min checklista på saker att göra dagen innan en bröllopsfotografering:
- ladda batterierna till kameran (extrabatterier är alltid bra att ha med)
- töm minneskorten
- rengör objektivens linser
- packa kameraväskan och övrig utrustning (se mitt tidigare inlägg)
- tanka bilen och se till att den är ren och fin på in- och utsida. Du representerar inte bara dig själv och ditt ev företag utan också brudparet under deras bröllopsdag. Se till att allt är så tiptop det bara kan bli!
- försök att plugga in checklistan med bilder som är viktiga för brudparet och som ni kom överens om under konsultationen. Packa sedan ner den om du skulle behöva titta på den under fotograferingen
- peppa dig själv genom att titta på inspirationsbilder
- packa gärna med inspirationsbilder så har ni något att utgå ifrån om du/ni skulle köra fast under fotograferingen
- ladda mobiltelefonen

På bröllopsdagen:
Se till att vara i mycket god tid! Då har du tid att klara upp eventuella oförutsedda händelser som trafikkaos, punka på bilen eller liknande. Om inget händer på vägen är det toppen att ha lite extra tid att testa ljuset på plats och att kanske stoppa i sig ett litet mellanmål.

Porträttfotograferingen:
Om vädergudarna är med bröllopsparet och det är en dag med strålande solsken så gör ni förmodligen porträttfotograferingen utomhus. Ofta sker fotograferingen mitt på dagen när solen står högt på himlen. Se då till att brudparet står i skugga och att reflektera solljuset på dem med hjälp av en reflexskärm, alternativt använd en blixt och softbox om det passar ditt sätt att jobba bättre. Att ställa ett brudpar i direkt solsken är riskabelt eftersom du måste kunna bevara högdagrarna i brudens vackra klänning samtidigt som brudgummens svarta frack inte ska sota igen. Skuggljus är betydligt snällare att jobba med.

bröllopsporträtt

Många brudpar väljer att göra porträttfotograferingen innan vigseln och kan då vara en smula nervösa. Då är det viktigt att du är lugn och utstrålar trygghet. Försök att få brudparet att slappna av. Många par känner sig lugnare och mer bekväma om de får titta på varandra. Ofta börjar de då prata med varandra och tala om för varandra hur vacker den andra är och hur mycket han/hon älskar den andra. Fånga dessa ögonblick på bild!

Fota i olika vinklar och med olika utsnitt så att det blir en så stor variation på bilderna som möjligt. Glöm inte att fota detaljbilder på brudens hår, klänningen, smycken, ringar, blombuketten och vad ni nu kommit överens om att du ska fota.



Bröllopsfoton blir lite extra romantiska om du fotar med ett riktigt kort skärpedjup. Du kan fokusera på t ex brudens öga som är närmast kameran och låta brudgummen vara oskarp eller tvärtom. Bakgrunden blir då också härligt "diffus" och blir inte störande i bilden. Fotar du brudparet tillsammans med till exempel tärnor och marskalkar bör du ha en mindre bländaröppning så att alla blir skarpa (om det är det du vill uppnå...).

Vigseln:
Var på plats en stund innan vigseln börjar. Prata gärna med prästen och tala om vem du är. Fråga var du kan gå och stå under vigseln! Om du inte redan har fått ett vigselprogram av brudparet så se till att du får ett nu så att du kan hålla koll på vad som händer när. Planera hur du ska röra dig i kyrkan under vigseln. Bra tillfällen att förflytta sig är när psalmerna sjungs. Se till att störa så lite som möjligt.

Innan brudparet tågar in är det ett bra tillfälle att fota detaljer i kyrkan. Rispåsarna som delas ut, vigselprogrammen och utsmyckning av kyrkan. Lägg också märke till gästerna. Försök fånga den förväntan som många av dem känner.

Kontrollera att du får bra exponering. Har du skruvat upp ISO:t för att slippa rörelseoskärpa?

Under vigselceremonin så råder jag till att vara sparsam med dina bilder och att bara fånga de allra viktigaste ögonblicken. Just för att inte störa. Som fotograf skall du helst inte märkas.



Efter vigseln:
Efter vigseln är det viktigt att du kommer ut bland de första så att du inte missar riskastningen! Glöm inte heller att dra ner på ISO:t eftersom ni är ute i dagsljuset igen. Försök att fånga de spontana händelserna och uttrycken. Använd gärna seriebildstagning om du känner dig bekväm med det! Glöm inte att fota gästernas gratulationer och samtal med varandra och med brudparet! Fota också brudparets avfärd från kyrkan om det ingår i planerna.




Så! Nu är bröllopsfotograferingen avklarad! Kanske följer du med som fotograf till festen, kanske är ditt uppdrag slutfört för dagen. I vilket fall som helst så kommer du att ha med dig många viktiga bilder med dig hem och imorgon skriver jag lite om hur jag hanterar mina bilder efter en fotografering. Alla gör på olika sätt, men vissa saker är alltid viktiga att tänka på vid bildhanteringen oavsett hur du sedan väljer att jobba med bilderna.

TEMAVECKA BRÖLLOP - Att sminka sig som fotograf

Under den här veckan kommer det stora temat på min blogg att vara BRÖLLOP. Jag tar i olika inlägg upp saker som kan vara bra att tänka på som fotograf - alltifrån hur man kan förbereda sig mentalt till kundkontakt, lämplig utrustning och vad som är viktigt att tänka på som fotograf under själva bröllopsdagen. Jag kommer även att ha en gästbloggare någon av dagarna - spännande!

Idag är det dags för makeupartisten Elin Wiklund att ge några tips till oss tjejer som fotograferar bröllop.

LAILA OM ELIN:
Elin Wiklund utbildade sig till makeupartist och hårstylist på Makeup Institute i Stockholm 2006. 2009 vidareutbildade hon sig inom hår på Svenska stylistskolan i Göteborg. Hon driver egen firma och sminkar bland annat till modevisningar, modellfotograferingar, bröllop, fester, fotomässor, maskerader, musikvideos, möhippor och reklamfilmer. Vid sidan av sitt företag har hon jobbat på bl a The Studio och nu jobbar hon deltid på The Bodyshop i Stockholm. Elin har en Fanpage på Facebook där hon delar med sig av tips inom smink och där är ni alla välkomna att gå med :)


HÄR BÖRJAR ELINS TIPSINLÄGG:


Jag fick i uppdrag av Laila att skriva ett inlägg om hur man som fotograf kan sminka sig till en bröllopsfotografering. Självklart vill man vara lite extra fin men samtidigt ska det vara praktiskt med tanke på att man håller en kamera uppe i ansiktet hela dagen. Här kommer jag att visa en väldigt enkel och snabb sminkning som ser naturlig ut men som ändå framhäver dina fina drag.

(Denna sminkning behöver du så klart inte vara fotograf för att använda :D )

Steg 1, grunden: Lägg concealer på och runt ögonen, vid näsan och om du har något annat som du vill täcka. Jag har lagt på finnar och på kinderna där jag vet att jag kan bli röd. Sudda ut kanterna med svamp eller borste och lägg sedan på ett puder för att stabilisera och få en jämnare hudton. Här har jag använt ett solpuder för att få tillbaka den mer naturliga hudfärgen. Det går jättebra att använda vanligt puder också om du är lite blekare, huvudsaken är att du får så lik färg på grunden som din egna hudton så att det inte syns någon skillnad om du svettas bort lite.





Steg 2, Ögon: Brynen lade jag ingen färg på då jag vill köra på det mer naturliga temat. Vad jag däremot gjorde för att få lite med färg och bättre form på dem var att använda ett browmousse. Ögonen sminkade jag med så lite färg som möjligt men ändå så att dom skulle lyftas fram. Som bas använde jag en ljus skugga och skuggade sedan med en ljusbrun skugga i globlinjen och lite utåt. Då får du mer djup i ögat utan att det riskerar att bli kladdigt om du blir svettig. Vattenfast maskara är att rekommendera, då blir varken du eller kameran kladdiga.

Nu låter det som att du kommer svettas floder här, men vi får utgå ifrån att det står ett varmt sommarbröllop på schemat, så kan det inte bli fel i alla fall :)

Här är bara ena ögat målat med en ljusbrun skugga i globlinjen för att illustrera hur den ska läggas:


Här är båda ögonen målade:


Steg 3, rouge: Nästa steg är att forma ansiktet och det kan du göra med hjälp av en rouge eller ett solpuder.
Framhäv kindbenen genom att lägga en skugga (rougen) under kindbenet och sudda ut så att det inte finns några skarpa linjer. Använd en färg som du trivs bra i - röd, rosa eller någon mer naturell.



Steg 4, läppar: Antingen kan du fortsätta det naturligt vackra och endast framhäva läpparna med ett läppglans. Om du vill att det ska vara lite mer färg och festkänsla kan du lägga på ett läppstift. För att få läppstiftet att sitta så länge som möjligt lägger du först en läpp penna så att det håller sej på plats, sedan ett lager läppstift, biter av, på med puder och sedan ett lager läppstift igen.

Färdig sminkning med läppglans:


Färdig sminkning med rött läppstift:


Tips om du ska vara med hela dagen, ta med puder och det du använder på läpparna för att kunna bättra på under dagen och kvällen!

Sen är det bara att prova er fram, för som sagt detta är bara tips! KÖR HÅRT!
/Elin

Tack Elin för ett bra sminktips! Imorgon kommer jag att gå igenom vad som är bra att tänka på vid porträttfotograferingen och vigseln. Vi ses!

Brudparet Johan och Evelina

bröllopsporträtt

Jag sitter och redigerar bilder från Johan och Evelinas bröllop. Sååå många vackra bilder och jag blir lycklig av att titta på dem. Ett stort tack till Eváa för utlån av trädgård och hus för porträttfotograferingen och för din stora gästfrihet!

Missa inte gästinlägget som kommer här på bloggen under eftermiddagen!

Och glöm inte att du kan ställa frågor till mig veckan ut i den förlängda FRÅGESTUNDEN! :)

TEMAVECKA BRÖLLOP - Utrustningen

Under den här veckan kommer det stora temat på min blogg att vara BRÖLLOP. Jag tar i olika inlägg upp saker som kan vara bra att tänka på som fotograf - alltifrån hur man kan förbereda sig mentalt till kundkontakt, utrustning och vad som är viktigt att tänka på som fotograf under själva bröllopsdagen. Jag kommer även att ha en gästbloggare någon av dagarna - spännande!

Idag tänkte jag ge er en liten checklista på utrustning som är bra att ha med sig under en bröllopsdag.



LAILAS TANKAR KRING KAMERAUTRUSTNING VID BRÖLLOPSFOTOGRAFERING
Sedan den digitala systemkameran kom in på marknaden har antalet duktiga amatörfotografer ökat kraftigt i antal. Många drömmer om att en dag kunna försörja sig som fotograf och många har en önskan om att fotografera bröllop. Det som skiljer den kunnige amatörfotografen från en proffsfotograf är ofta utrustningen. När man fotar bröllop krävs ofta ljusstarka objektiv och en kamera med bra brushantering, åtminstone om vigseln hålls i kyrkan och om man ska fota på festen under kvällen. Inomhus är ju ljusmängden begränsad och man behöver skruva upp ISO:t på kameran. En proffskamera är ofta riktigt bra på att hantera bruset som blir vid höga ISO-tal, medan bilderna från en amatörkamera blir mer brusiga.

Att öka ISO:t när man fotar i t ex kyrkan är ett måste, annars riskerar man att få rörelseoskärpa i bilderna. Då är brus att föredra. Ett ljusstarkt objektiv (där bländartalet för största bländare är 2.8 eller lägre) hjälper dig att hålla nere ISO:t eftersom en stor bländare släpper in mer ljus.

En stor bländare är också viktigt vid porträttfotograferingen om du vill få kort skärpedjup.



Jag har alltid med mig ett makroobjektiv (AF-S Micro Nikkor 105/2.8G) för att kunna fånga detaljer på ett bra sätt, t ex ringar, håruppsättning, manchettknappar, fluga, smycken, detaljer på klänningen och skor. Det finns även närbildsfilter för detta ändamål, men det är inget som jag har provat.

Med tanke på det viktiga uppdrag du har som bröllopsfotograf bör du ha med dig ett reservkamerahus. För tänk om din kamera skulle gå sönder just på bröllopsdagen! Då måste du snabbt fixa fram en ny kamera. Ett extra kamerahus är också bra att ha om du vill kunna växla snabbt mellan två objektiv med olika brännvidd (t ex ett vidvinkel och ett tele).



ÖVRIG UTRUSTNING - CHECKLISTA
Utöver två kamerahus och lämpliga objektiv (jag jobbar mest med 50mm/1.8, 105mm/2.8 och 70-200mm/2.8) så finns det annan utrustning som man bör ta med sig. Här kommer en checklista som fungerar för mig.

- Minneskort som räcker för de antal timmar du har uppdrag att fota. Ett heldagsbröllop innebär flera hundra bilder!
- Extra batterier till kameran och till ev extern blixt.
- Reflexskärm
- Vatten och frukt/nötter/russin eller liknande. Ofta hinner man inte sätta sig ner och äta en ordenligt lunch under bröllopet. Se till att du har ätit en ordentlig frukost och ha sedan med dig lättillgängliga snacks för att fylla på energin under dagen. Glöm inte att dricka ordentligt. Brudparet kanske också behöver höja blodsockernivån eller fylla på med vätska!?!?!
- Näsdukar och transparent puder. Bra att ha om tårarna börjar trilla redan under porträttfotograferingen och om det är en riktig varm och svettig dag.
- Stege. Porträttbilder blir ofta bra om man fotar en liten smula ovanifrån (strax över ögonhöjd på den porträtterade). Jag brukar ofta klättra upp ett eller ett par steg på en stege för att hamna i rätt höjd. Lek med lite olika vinklar! Vad händer om du fotar brudparet nästan helt ovanifrån?
- Underlag för dig själv eller brudparet att sitta eller ligga på. För att skydda brudklänningen från smutsiga bänkar eller underlag kan man använda ett vitt lakan. Samma lakan kan även användas som skydd då bruden t ex kliver in i bilen som tar brudparet till och från kyrkan.
- Checklistan med vilka bilder som är viktiga att få med för brudparet. Den gick ni igenom vid konsultationen.
- Extern blixt. Nu är det modernt att enbart fota med befintligt ljus, men det finns tillfällen då en extern blixt kan tillföra något extra till bilden. Blixten är också nödvändig om du ska fota vid festen efter att mörkret lagt sig eller om festlokalen inte har bra ljusinsläpp. Glöm inte att fråga om du får lov att fota med blixt vid festen!
- Stativ och softbox/paraply till den externa blixten.
- Ett stort vitt paraply till brudparet om det skulle börja falla ett lätt regn, men ni ändå beslutar er för att ta porträtten utomhus.
- Ev regnskydd till kameran, du kan göra ditt eget av en enkel fryspåse av lämplig storlek.
- Är du tjej och sminkar dig kan du ha med dig lite smink för att ev bättra på under dagen.

Det här är min personliga checklista för bröllopsfotografering och olika fotografer kan ha med sig olika utrustning. Tänk igenom vad just du behöver ta med dig för att kunna uppfylla din personliga bildstil.

Imorgon välkomnar jag min gästbloggare Elin Wiklund. Elin är utbildad Makeupartist och hon kommer att skriva ett inlägg om hur du som fotograf (eller gäst för den delen) kan tänka när du sminkar dig inför ett bröllop.

Brudens far!



En av mina absoluta favoritbilder från bröllopet i lördags är den här. Brudparet håller i ringen och bruden avger sitt äktenskapslöfte. Mellan dem ser man brudens far med tårar i ögonen. Sååå vackert! En riktig ögonblicksbild!

TEMAVECKA BRÖLLOP - Kundkontakten!

Under den här veckan kommer det stora temat på min blogg att vara BRÖLLOP. Jag tar i olika inlägg upp saker som kan vara bra att tänka på som fotograf - alltifrån hur man kan förbereda sig mentalt till kundkontakt, utrustning och vad som är viktigt att tänka på som fotograf under själva bröllopsdagen. Jag kommer även att ha en gästbloggare någon av dagarna - spännande!

Idag är det dags att ta upp hur man kan sköta kundkontakten innan bröllopet.





Gårdagens inlägg handlade om hur du som blivande bröllopsfotograf kan träna upp dig och förbereda dig för det stora uppdraget att fota bröllop. Idag är det dags att ta upp hur du kan sköta kundkontakten med det blivande brudparet.

De flesta brudpar bestämmer sig tidigt för vilken fotograf som ska få äran att föreviga deras dag, ibland ett helt år i förväg. De etablerade bröllopsfotograferna har redan sin offert klar, men är du ny som bröllopsfotograf kan det vara en idé att tillsammans med brudparet diskutera fram ett passande pris. Brudparet bör få reda på att du är oerfaren som bröllopsfotograf, men samtidigt kan du tala om att du har de fototekniska kunskaperna och att du har en portfolio med bilder från t ex kärleksporträttfotograferingar som de kan titta igenom. Tro på dig själv så känner sig brudparet trygga med dig!

Om du inte fotat bröllop tidigare så är det klokt att hålla nere priserna jämfört med de vana bröllopsfotograferna. Kom överens med dina kunder om vad du ska fota, hur länge, hur många bilder de får och i vilken form. Och vad händer om brudparet ställer in med kort varsel - får du någon ersättning då? Skriv ner allt på papper och utforma en överenskommelse som ni sedan skriver under när ni träffas ett par veckor innan den stora dagen. Tala om att du tar avtalet med dig vid detta tillfälle!



Träffa brudparet!
Ett par veckor innan bröllopet är det en god idé att träffa brudparet för att gå igenom vad de förväntar sig av dig. Vilken typ av bilder vill de ha? Vilka detaljer är viktiga att få med på bild? Ringar, blommor, skor osv? Var ska porträttfotograferingen äga rum? Vad händer om det regnar - finns det en plan B? Ska bestman, brudtärna och brudnäbb vara med på några av porträtten? Ska du fota festen - hur länge ska du vara kvar, till tårtan, till valsen eller kanske bara för att fota gruppbild utanför festlokalen? Skriv ner alla önskemål! Skriv även under avtalet som jag nämnde ovan.

När du träffar brudparet kan ni gärna åka till kyrkan och/eller platsen för porträttfotograferingen tillsammans. Då kan du som fotograf dels se hur kyrkan ser ut och få en uppfattning om hur du kan röra dig under vigseln, du kan testa ljuset och ta några provbilder. Ett bra tips är också att göra en kort provfotografering med paret, dels för att de ska få känna på hur du jobbar som fotograf, för att de ska känna sig avslappnade med dig bakom kameran och också för att du ska få en chans att se hur de gör sig bäst på bild.

Även om brudparet inte följer med dig till platsen för visel och porträttfotografering så bör du åka dit för att testa ljusförhållandena och undersöka hur solen står vid klockslaget för fotograferingen. Var skiner solen? Var är det skugga? Vilken bakgrund skulle passa för porträtten? Tiden är ofta knapp på bröllopsdagen så det är skönt att ha kontroll på sånt redan innan fotograferingen sker.

Passa på att fråga brudparet om klädkod vid vigseln. Som fotograf vill du ha full rörelsefrihet i dina kläder och kostym är något som brukar fungera bra.


 


Nu har du träffat brudparet och har en klar bild över vad de har för önskemål. Du vet även hur kyrkan eller platsen för vigseln ser ut och hur ljuset beter sig där. Du har varit vid platsen för porträttfotografering och sett hur ljuset och omgivningarna ser ut där. Förhoppningsvis vet du också hur det blivande brudparet beter sig framför kameran. Med alla dessa detaljer på plats så kan du som fotograf känna dig trygg när det väl blir dags för bröllopsfotograferingen. Bröllopsparet är ofta nervösa under sin stora dag, särskilt innan vigseln då de flesta väljer att göra sin porträttfotografering. Då kan det vara skönt att du har koll på vad du ska göra så att du kan koncentrera dig på att förmedla lugn till brudparet och få fram det bästa ur dem i bilderna.

Imorgon tar jag upp hur du kan förbereda dig med bildidéer, hur du peppar dig själv och vilken utrustning du bör packa med dig vid bröllopsfotograferingen.

31 prenumeranter!

Kära bloggläsare, jag ser att ni blivit fler! Vad roligt! Jag har ju utlovat ett hemligt tipsinlägg när ni blev 30 prenumeranter och jag har inte glömt bort det. Nu råkade det dock krocka med temaveckan för bröllop, så ni får vänta några dagar innan tipset kommer. Nästa vecka - jag lovar! :)

I helgen hade jag även en frågestund där jag bara fick in en fråga. Självklart svarar jag på den frågan, men jag väntar med det till nästa vecka också och ger er istället extra tid på att ställa frågor. Passa på att lära känna mig - ni kan fråga mig allt från vilken skostorlek jag har till hur jag gör när jag fäster softboxarna på studioblixtaggregaten. Jag har en speciell teknik, jag lovar! ;) Ställ frågorna HÄR.

I eftermiddag kommer nästa BRÖLLOPSINLÄGG.

TEMAVECKA BRÖLLOP - Var redo mentalt!

Under den här veckan kommer det stora temat på min blogg att vara BRÖLLOP. Jag tar i olika inlägg upp saker som kan vara bra att tänka på som fotograf - alltifrån hur man kan förbereda sig mentalt till kundkontakt, utrustning och vad som är viktigt att tänka på som fotograf under själva bröllopsdagen. Jag kommer även att ha en gästbloggare någon av dagarna - spännande! Dagens inlägg är det första under temaveckan och handlar om hur man kan förbereda sig mentalt på att fota bröllop och hur man vet om man är redo för det stora och viktiga uppdraget som bröllopsfotograf.






Att fota bröllop är stort! De bilder man som fotograf tar under bröllopsdagen följer med bröllopsparet under resten av deras liv. Dina bilder gör det möjligt för dem att minnas den speciella dagen, att återuppleva sina känslor och att se alla detaljer från deras stora kärleksdag om och om igen.

När man väl står där som fotograf på bröllopsdagen så har man bara en chans att fånga de spontana ögonblicken. Att bilderna blir bra hänger helt och hållet på DIG. Det här kan kännas både inspirerande och lite skrämmande. Därför vill jag börja den här temaveckan för bröllopsfotografering med ett inlägg där jag tipsar om hur du kan förbereda dig både mentalt och tekniskt för att lyckas!

- Känn dig säker på din utrustning och din egen personliga fotostil!
Under en bröllopsfotografering behöver du ofta vara snabb med att ställa om inställningarna på din kamera, bland annat för att få rätt exponering. Träna så mycket som möjligt på att fota situationer som kan liknas vid en bröllopssituation. Träna på kärleksporträtt, fota inomhus, fota utomhus vid olika typer av ljusförhållanden, fota vardagssituationer för att fånga ögonblicksbilder. Tänk på vad du använder för ISO, bländare, slutartid och brännvidd! Analysera dina bilder och tänk igenom vad du gjorde bra och vad som kan bli bättre. Hur ska du göra för att bli bättre?

- Vem är du som fotograf? Känn till dina egna styrkor och svagheter!
Alla fotografer har olika styrkor och svagheter. Det är viktigt att känna till vad man gör bäst och att våga utnyttja sina styrkor. Men minst lika viktigt är det att känna till sina svagheter och att ha en beredskap för hur man ska klara situationer man inte behärskar till fullo. Man kan inte vara bäst på allt samtidigt.

Ta också reda på hur du är som fotograf. Gillar du att ha kontroll över situationen, är du spontan eller håller du dig helst i bakgrunden och fotograferar utan att lägga dig i? Beroende på hur du är som fotograf så kan du trycka extra hårt på det du är bra på. En fotograf som gillar att ha kontroll över situationen brukar vara bäst på uppställda porträtt och detaljbilder, medan en fotograf som helst håller till i bakgrunden kan ta fantastiska spontana ögonblicksbilder där de porträtterade inte vet om att de blir fotograferade och därför är helt naturliga i sina uttryck. Inget sätt att fotografera är bättre än det andra, det gäller bara att veta om sin stil och att förmedla den till kunden. Olika brudpar gillar olika stilar!

- Håller din utrustning?
Det är viktigt att veta att kamera och objektiv klarar av de olika ljusförhållandena under bröllopsdagen. Viktigast är att kunna öppna upp bländaren och att kunna vrida upp ISO:t utan att det blir alltför brusiga bilder inne i t ex kyrkan. Ett längre inlägg om bröllopsfotografens utrustning kommer senare i veckan.

- Träna på bröllop!
Ett bra sätt att känna på hur det är att fotografera bröllop är att följa med som assistent på några olika bröllop. Du kan även träna på att fota på bröllop där du är gäst. Ta dock hänsyn till den anlitade fotografen, brudparet och övriga gäster. Prata med brudparet innan bröllopet och fråga om det är OK att du fotar vid t ex vigseln och/eller festen.

- Inspireras av andra!
Börja tidigt med att titta på många olika bröllopsbilder. Titta på olika fotografers portfolios och upptäck deras olika stilar. Har någon en liknande stil som du? Hämta extra mycket inspiration där i så fall och öva, öva, öva. Ta hjälp av modeller eller dina vänner och skapa bilder till din portfolio som du kan visa framtida kunder!

När du väl känner dig mentalt stark och förberedd på att göra en bröllopsfotografering på egen hand är det dags att boka in kunder. Mer om hur du förbereder dig inför kundkontakten och bröllopsfotograferingen tar jag upp i ett inlägg imorgon. Missa inte det!

♥ Evelina och Johan ♥



Åh, vilket underbart vackert bröllop det var i lördags!!! Efter att få ha hört historierna bakom valet av solosångare och låtval i kyrkan så gick det ju inte att hålla tårarna tillbaka helt och hållet :D Både brud och brudgum var otroligt vackra, vädret var strålande fint och allt var bara perfekt! Grattis Evelina och Johan! Nu är ni äkta makar och det ska bli fantastiskt roligt att få följa er även i framtiden!

Fotograf Laila Villebeck,
Linköping, Östergötland

Fotografen med babyn i fokus! Laila har tagit sin hobbyverksamhet ett steg längre och driver nu sitt eget företag som fotograf med inriktning mot gravidfotografering, nyföddfotografering, babyfotografering och barnfotografering. Jobbar även som bröllopsfotograf. Följ med i bloggen och låt er inspireras av alla bilder! Välkomna!

Godkänd för F-skatt!

bloglovin

Kontakta mig via mail:
[email protected]


JAG SAMARBETAR MED:




GRAVIDFOTOGRAFERING
Att vara gravid är en unik situation i livet! Som fotograf hjälper jag dig att bevara det vackra som graviditeten innebär. Du kan ta dina porträtt i studio i centrala Linköping, i hemmamiljö, eller utomhus. Partner och/eller tidigare barn är välkomna att vara med.
Läs mer på min hemsida!

NYFÖDDFOTOGRAFERING
Ett mirakel! En av mina stora passioner som fotograf är att fota nyfödda. När babyn är 4-10 dagar gammal är chansen störst att fånga de härliga egenskaperna hos er pojke eller flicka. Min studio ligger i Linköping, Östergötland.
Läs mer på min hemsida!

BABYFOTOGRAFERING
En graviditet kan kännas oändligt lång, men när babyn väl kommer går tiden fort! Glöm inte att föreviga de viktiga stegen i babyns utvecklig! De vanligaste tidpunkterna att ta babyporträtt är när de har lärt sig sitta (ca 6 mån) och när de fyller ett år.

ETTÅRSFOTOGRAFERING
Den första födelsedagen är speciell! Jag är glad att så många väljer att låta barnen göra sina ettårsporträtt hos mig. Under en vanlig ettårsfotografering försöker jag fånga det som är speciellt för barnet. Utvecklingen ser ju olika ut, och det kan handla om att stå (med eller utan stöd), ev gå, krypa, klappa händerna, vinka osv osv
Läs mer på min hemsida!

BARNFOTOGRAFERING
Att jobba som barnfotograf är något jag verkligen älskar! Alla barn är olika och jag strävar efter att fånga varje barns personlighet på bild. Jag tar ert barns porträtt i studio, hemmamiljö eller utomhus.
Läs mer på min hemsida!

REFERENSER
”Laila är en enastående fotograf och vi är oerhört tacksamma för alla vackra bilder hon tagit på våra barn. Hon har följt dem från allra första början och har verkligen lyckats fånga de där fantastiska ögonblicken på bild.”
Amanda, mamma till Thure och Selma

"Vår dotter Alva (tre och ett halvt år) kan, tack vare Laila, leka sig igenom hela fotosessionen. Detta har resulterat i helt oemotståndliga foton där man verkligen kan se hur Alva njuter av livet. Vi kan inget annat än rekommendera Laila till alla som vill anlita en proffsig och lekfull fotograf."
Ann-Charlotte och Andreas

"Laila är framför allt professionell, men även lättsam, glad och humoristisk - vilket ger underbara bilder som resultat. Hon vet hur man fångar två hjärtans stora livsögonblick, och gör det med glans. Laila är praktisk och ger väldigt bra och tydlig feedback. Vi rekommenderar varmt Laila som bröllopsfotograf!"
Evelina och Johan

"Vi är så glada att vi anlitade Laila som vår bröllopsfotograf. På ett avslappnat och proffsigt sätt lyckades hon både ta otroligt vackra porträttbilder samt fånga alla de speciella ögonblicken under vigseln. Hon har verkligen känslan för hur man tar bilder som är naturliga och sprider värme. Vi kan absolut rekommendera Laila som fotograf på er stora dag!"
Sandra och Erik


Blogg listad på Bloggtoppen.se
http://www.barnfotografer.se