FRÅGESTUND!Idag är jag iväg och fotar min fina vän Evelinas bröllop! Det kommer att bli en fantastisk dag med många skratt och säkert flera glädjetårar.

Under tiden jag är borta får ni gärna ställa frågor till mig! Vad som helst, fotorelaterat eller inte. Shoot! Frågestunden pågår till söndag kl 20.00.

Jag önskar er en trevlig Valborg!

Elmer och Albin

syskonfotografering, barnfotograferingfamiljefotografering Linköpingbabyfotografering

Mitt i all bröllopsyra tänkte jag bjuda på några charmiga bilder på Elmer och Albin som jag fotade i början av månaden :) Trevlig fredagskväll på er!

BröllopsförberedelserPå lördag är det alltså dags för mitt första heldagsbröllop. Jag har chattat med den blivande bruden idag och jag råkar veta att hon är riktigt riktigt nervös :) På ett positivt sätt :) Klart man ska vara pirrig inför sitt bröllop, eller hur!?!?! Det hör ju till!

Resten av kvällen och största delen av imorgon kommer jag ägna åt bröllopstankar och bröllopsförberedelser. Jag ska boosta mig själv med hjälp av vackra bröllopsbilder, härliga kärlekssånger och genom att skissa på mina bröllopstips för temaveckan nästa vecka.

Jag undrar om jag kommer att kunna hålla tårarna borta under vigseln på lördag... Jag ser inte mig själv som en särskilt "blödig" människa, men när man får vara med om något så fint som en vigsel mellan två människor och kan känna kärleken mellan dem - då är det lätt att det kommer en tår. Eller två ;)

Träning...


Bilden har väl inte så mycket med träning att göra, men det får väl symbolisera målet "Beach 2012" ;) Jag har inga träningsbilder på mig själv...

Varför är det alltid så? Att så fort man köpt ett kort på gym och hunnit träna en gång, så åker man på en förkylning... Så onödigt! Här går man och har världens sug efter att träna och så får man hålla igen från start. Blä för det! Idag hade jag tänkt köra mitt första spinningpass på 2½ år, men jag är snorig och hostig så jag får ta en lugn tur på gymmet istället. (Inte fy skam det heller!)

5 saker ni inte visste om mig!

1. Jag är en gammal hästtjej! Jag har ridit i 19 år, men slutade för några år sedan. Jag kan fortfarande längta tillbaka till stallet och en vacker dag kanske jag börjar rida igen :D

2. Jag är född i Sverige men har föräldrar från Färöarna och Danmark.

3. 2007 blev jag filosofie doktor i molekylär bioteknik.

4. Jag köpte min första digitala systemkamera (Nikon D80) hösten 2008. Innan dess fotade jag analogt och svartvitt. Jag stod en kväll i veckan i totalt mörker och framkallade bilder :)

5. Sist jag hade klocka på armen var 1995! (Jag är tidlös brukade jag säga då -hahaha!)

Specialvecka: Tema bröllop!På lördag fotar jag bröllop hela dagen! Som jag längtar!!! Det kommer att bli så ofantligt kul och brudparet är så fina, roliga och härliga människor. Desstuom är naturen så vacker nu när träden börjat slå ut ordentligt. Vi hoppas såklart på fint väder, men skulle det bli regn så har vi ett vackert hus att tillgå för porträttfotograferingen. Ja, huset är så fint att vi bestämt att om det blir fint väder så delar vi upp porträttfotograferingen på en utomhusdel och en inomhusdel :)

Mina förberedelser som bröllopsfotograf har inspirerat mig att köra en specialvecka på bloggen nästa vecka med temat BRÖLLOP. Jag delar med mig av mina egna tankar och tips som fotograf och jag kommer också att ha gästbloggare någon av dagarna. Missa inte detta! Passa på att följa bloggen via Bloglovin' så missar ni inget specialinlägg a la bröllop :) Klicka på iconen nedan för att följa mig!

bloglovin


SommarbilderIdag har jag träffat "min" makeupartist Elin Wiklund. Hon ville överraska sin syster med bilder på barnen, men systern listade ut att det stod fotografering på schemat, så hon hängde med till studion hon också. Kul! :)

Sista påskdagen idag! På lördag är det bröllopsfotografering som gäller! Å, vad jag längtar!!! :D

Härligt påskväder!Vilket fantastiskt härligt påskväder vi har haft!!! Idag tog jag tillvara på solen genom att traska ut i fårhagen och fota självporträtt i motljus :) Trots att det knappt blåste alls (i Linköping blåser det ju alltid annars), så var det ett projekt att få reflexskärmen att vara still... Bilden i inlägget är ett resultat från idag. Visar den både i färg och i svartvitt. Vilken gillar ni bäst?


Fler lunnefåglar

Ni tror väl att jag är tokig nu, men här kommer fler bilder på mina älskade lunnefåglar! Jag känner mig som allra allra lyckligast när jag får sitta bland dessa fåglar och se dem flyga, dyka efter sill, landa stapplande, se dem flaxa med vingarna osv osv. Jag längtar till nästa gång!


Videoblogg #2 - Gissa vad jag har gjort idag!

Jag skulle spela in ett tipsinlägg på video som jag lägger upp här på bloggen för er när ni är 30 prenumeranter, men helt plötsligt stod jag med en bebis i famnen och en anka i ugnen... Vad hände? Varför går tiden så fort? :) Bjuder på den här videon istället:Två prenumeranter har tillkommit under den här påskaftonen! Superskoj! Bara tre till så får ni den utlovade tipsvideon. Följ mig genom att klicka på ikonen nedan (eller till höger):

bloglovin

Följ mig och tävla!

Nu har jag snart bloggat på den här adressen i 4 månader och jag är riktigt glad över att så många följer mig och jag gillar att läsa era kommentarer! :)
Nu är jag sugen på att utannonsera en ny tävling och jag tänkte att när ni är 50 stycken som prenumererar på min blogg via Bloglovin' så kör vi en TÄVLING! Häng på!

Följ mig genom att klicka på ikonen nedan (eller till höger):

 bloglovin

Lämna gärna en kommentar också om vad just du vill tävla om!

Som en liten morot på vägen kan jag utlova en videoblogg med bra tips när ni är 30 prenumeranter. Fler morötter dyker upp på vägen... :D

   


Magdans - Terese Wendel

Igår tog min käre sambo ledigt från oss i familjen och åkte iväg på en speldag/-kväll med sina vänner. Efter att ha nattat de små pojkarna passade jag på att jobba färdigt med bilderna på Terese som är magdansös. Vi hade riktigt roligt när vi tog dessa bilder i studion. Terese hade sin dansmusik med sig och hon dansade loss lite då och då :) Se fler bilder på Terese här och här
 

Modell: Terese Wendel
Fotograf: Laila Villebeck


Ännu en bild från FäröarnaJag kan inte hålla mig! Jag måste visa en bild till från Färöarna! :) Jag vet att mamma har sett fram emot att få se mina bilder från Färöarna 2009. Tänk att det skulle ta nästan två år att plocka fram och redigera dem...

Lunnefåglar, Mykines

Mitt absoluta favoritresemål alla kategorier är Mykines, den västraste ön på Färöarna! Och bästa tidpunkten för ett besök där är i juli då det kryllar av lunnefåglar! Jag hoppas att om ett par år kunna göra en riktigt lång fotoutflykt till Mykines och ägna dagarna åt att bara fota lunnefåglar! Charmigare och vackrare fåglar får man leta efter :)


Ólavsøka 2009

Ólavsøka är Färöarnas nationaldag som firas den 28 och 29 juli. Det jag gillar med Ólavsøka är att alla firar och det är pompa och ståt inne i huvudstaden Tórshavn. Många klär sig i den färiska folkdräkten och det är så vackert! Även barnen klär sig i folkdräkt och här är några fina barn som jag fångade på bild 29 juli 2009:

Hugo var också med och firade. Han hade ingen folkdräkt på sig, men väl en stickad färisk tröja:Idag har jag fastnat helt och hållet för de här gamla bilderna! De har legat bortglömda på hårddisken. Jag var långt ifrån nöjd med dem när vi kom hem från semestern, men nu när de legat och grott ett tag så tycker jag allt att de duger fint åtminstone i det privata albumet ;)

FäröarnaNu är det snart två år sedan vi var på Färöarna senast. När vi var där passade jag på att träna lite på landskapsfotografering, något som jag inte är helt van vid. Jag ville skapa kontrastrika, svartvita bilder och inspirationen var naturligtvis mästarnas mästare, Ansel Adams. Det dramatiska landskapet och det skiftande vädret på Färöarna passar utomordentligt bra för den här typen av landskapsfotografering. Jag lärde mig en hel del under dessa dagar och insåg många gånger vilka brister i utrustningen jag hade. Nu har jag mer och bättre utrustning och lite mer erfarenhet, så nu vill jag snart tillbaka och fota dessa underbara klippiga öar! :D


TereseFör ungefär en månad sedan fotade jag Terese i studion. Hon är magdansös och behövde nya bilder för promotion. Terese har sedan dess varit ett par veckor i USA och bl a tagit privatlektioner i magdans. Men nu är hon tillbaka i Sverige och har valt ut vilka bilder hon vill använda. Bland annat den här vackra porträttbilden.

Efterlysning: Nyfödda bebisarJag skulle vilja göra en efterlysning! Jag söker nyfödda bebisar att fota i april-juli, så om du är gravid med BF under dessa månader och är intresserad av att få vackra bilder på din nyfödda bebis så är du välkommen att kontakta mig för mer info på m4ndarin(at)hotmail.com

Tips #2 Barnfotografering utomhus

Här kommer andra tipset från söndagens barnfotografering utomhus. Jag och Hugo gick en liten bit bort från vagnshjulen som vi fotograferade vid först och hamnade i skogen där vi åt lite frukt. Vi satte oss på ett nerfallet träd, i skuggan, och när äpplet var uppätet så var det dags att ta bilder igen :)

1. Först tog jag en bild på Hugo i skuggan. Solen är bakom mig och ljuset är inget vidare roligt. Kontrast och "blänk i ögat" saknas.2. För att få bättre ljus i bilden så vände jag på Hugo (han sitter fortfarande på samma plats som ovan, alltså i skuggan), klev själv över trädstammen så att solen nu låg i ryggen på Hugo. Jag plockade fram refexskärmen och reflekterade solljuset på honom. Genast blev det bättre kontrast och liv i ögonen! Här har jag också sett till att få med flera av trädstammens grenar på olika avstånd från kameran för att ge extra djup i bilden.3. En sak som jag tycker är viktig vid all slags porträttfotografering är att fånga flera olika uttryck hos den som ska porträtteras. För att lyckas med detta när man fotar barn gäller det att hålla barnet sysselsatt. Man kan interagera själv med barnet eller låta barnet interagera med sin omgivning. Här plockar Hugo bark från en gren...4. Som gammal svartvit analogfotograf har jag naturligtvis även denna gång provat att konvertera bilderna till svartvitt:
Tips - Barnfotografering utomhus

Igår var jag ute med Hugo på en liten promenad och vi lekte lite med kameran. Hugo var på riktigt bra fotohumör, så jag bestämde mig för att använda honom som modell för att göra ett litet tipsinlägg här på bloggen. Eller det blir faktiskt 2 eller 3 inlägg efter dagens fotografering! :)

Första tipset handlar om att hitta ett bra ställe att fota på och att sedan hitta den bästa kompositionen för just den platsen!

1. Idag sken solen högt på himlen och jag letade därför efter ett ställe att fota i skugga. Jag ville ha något fint som Hugo kunde interagera med och där han kunde hitta sätt att stå eller sitta på som kändes bra för honom. Inte bara sitta rakt upp och ner. Jag hittade dessa gamla tågvagnshjul intill en husvägg:2. För att få riktigt fina porträtt måste man komma nära motivet. Att närma sig motivet gör också att bakgrunden hamnar bättre i oskärpa och barnet hamnar i fokus. OBS! Bländare är 2.8 i alla bilder i detta inlägg!3. Jag är inte särskilt förtjust i faluröda väggar. Men de här vagnshjulen går ju inte att flytta på så då får jag flytta på mig själv för att hitta en vinkel där jag minimerar mängden faluröd vägg. Här har jag valt att ställa mig upp så att det bakre hjulet tar upp en större del av bildytan:4. Genom att flytta Hugo till andra hjulparet från höger i bild (se översta bilden) kan jag fota snett i vinkel och därigenom ersätta ännu mer faluröd vägg med något vackrare som bakgrund. Att jag fotar snett i förhållande till väggen gör också att avståndet från kameran till väggen blir längre och därmed blir bakgrunden ännu mer oskarp och mitt huvudmotiv träder fram ännu bättre i bilden. Här är jag nöjd med kompositionen. Jag kan stå ut med den lilla delen falurött som är med i bild! :)5. Testade även att konvertera bilderna till svartvitt:
Syskonkärlek

syskonfotografering, barnfotografering, babyfotografering

Oliver försöker pussa Hugo och Hugo tänker "Mamma, rädda mig!" ;)

Videoblogg #1, tagning 1 - rekvisita vid gravidfotograferingHär kommer min allra första videoblogg! Hoppas att ni gillar den :) Efter att ha tittat igenom den så inser jag att jag faktiskt har ett litet spår av min västgötska dialekt kvar. Jag som trodde att den var helt borta ;) Hör ni den också?

Eltons ettårsfotografering

ettårsfotografering

Den här lille killen charmade mig totalt när han var och gjorde sin ettårsfotografering hos mig! Han var inte still många sekunder under fotograferingstimmen. Elton tyckte att allt var så spännande inne i studion. Han sprang omkring och sa "Titta!" och pekade på allt från vägguttag till blixtar och leksaker :D Så himla sööööt!!!

Gravidfotografering

gravidfotografering, Linköping

På måndag har jag en gravidfotografering som jag ser fram emot! En stor önskan som tjejen jag ska fotografera har är att få med en spark på bild. Vi får se hur det går med det. Baby- och barnfotografering är jag duktig på, men att coacha ofödda bebisar... det är svårare det ;) Jag är i alla fall övertygad om att det kommer att bli många vackra gravidmagebilder!!!

gravidfotografering - Linköping - fotograf - Östergötland - studio - gravidmage - mammamage - babylycka - Laila Villebeck - mamma

En bild om dagen - 14 april 2011När Hugo var ca ett år fick vi möjligheten att göra en egen bok om Hugo på Öppna förskolan. Boken är full med bilder på Hugo och saker och personer han gillar. Den har varit jättepoppis och Hugo tittar fortfarande i den då och då. Nu är det Olivers tur att få en likadan bok. Igår bestämde vi vilka bilder som ska få vara med och vi insåg att vi saknade en bild på elefanten Elli. Så i all hast fixade jag en sådan igår efter mellisen. :)

Inspirationsdag!

barnfotografering Linköping

Idag känner jag för en riktig inspirationsdag. Vädret är härligt vårigt, så jag ska ta på mig mina promenadskor och utforska två möjliga ställen för barnfotograferingar utomhus.

Stor och liten

barnfotografering, syskonfotografering

Ännu en härlig bild från fotograferingen med Elmer och Albin! Jag tycker att den symboliserar syskonlivet så bra!

En favorit!

syskonfotografering, barnfotografering, babyfotografering

När Albin och Elmer var i studion för sin syskonfotografering så bytte de om till sina pyjamasar en stund. De fick sitta på fårfällen med sina gosedjur medan pappa och mamma berättade godnattsagor om ankor och andra djur :) Albin hade lite svårt att sitta still - han är ju trots allt 11 månader med alla myror i baken det innebär ;) Men under ett par sekunder satt han alldeles stilla och lade sitt huvud mot storebrors axel. Så otroligt gulligt! Bilden är en favorit från den här sessionen!

Ettårsfotografering

Idag har jag haft en ettårsfotografering med en liten Elton! Det var verkligen full rulle på honom och eftersom han lärde sig gå redan när han var 10 månader blev jag lite överrumplad över hur snabb han var även på två fötter ;) Jag har tittat igenom bilderna från idag snabbt på kameran och det finns jättemånga fina! Sedan var det lite roligt att Elton hade två ombyten med sig, en overall och ett par "sparkbyxor". En precis likadan overall och precis likadana sparkbyxor har jag köpt till Oliver - lite med en tanke på att han ska fotograferas i de kläderna. Hahaha! Snacka om kunder med bra smak!!! :D

Selma badarSom jag skrev i ett tidigare inlägg så fotade jag Selma i studion för ett tag sedan. Temat var skumbad och det här är ett tema som jag kommer att erbjuda då och då framöver.

Jag vill tacka Selmas föräldrar för att jag fick testa den här idén! Er dotter är helt fantastiskt intelligent, vilket den här sessionen verkligen visar! Selma gav mig exakt de bilder jag behövde och ville ha. När hon märkte att jag var nöjd med de bilder vi jobbat fram klev hon ur baljan och talade klart och tydligt om att nu var hon färdigbadad! :D

En pausNU tror jag att allt elände med sjukdomar, förstoppningar, sjukhusbesök, ständiga skrik, sömnbrist och allt ska vara över. Jag känner mig i alla fall någorlunda pigg och kan ta tag i mitt härliga "jobb" med bilder och uppstart av företag. Den här perioden har gjort mig lite vilsen i tankarna om det verkligen är rätt att starta företag nu. Det är inte bara ekonomin som ska gå ihop, utan även familjelivet och när alla är sjuka samtidigt är det riktigt, riktigt tufft. Då är det NÄSTAN så att jag funderar på om det inte är bättre att ta ett niotillfemjobb och ge upp alla drömmar jag har. Men så fort min egen feber och mitt eget illamående släpper så får jag tillbaka min energi och nu känner jag att det är det här jag vill!!! HÄRLIGT!

Jag har också insett vilket extra stressmoment det kan vara att driva en blogg när tid och ork inte räcker till. Hur roligt jag än tycker att det är att blogga har jag nu insett att ibland får man faktiskt ta en paus. Jag är mån om att lägga upp inlägg med innehåll i text och/eller bild och kvalitet får gå före kvantitet. I mitt liv är det viktigare att min familj mår bra och att barnen får den tid de behöver än att min blogg ska fyllas med inlägg varje dag. Visst, jag kanske tappar läsare, men hellre det än att jag tappar mina barn ;)

Hur är det för er? Känner ni att bloggen ibland kan bli ett stressmoment eller att ni ibland får dåligt samvete om ni inte bloggar si och så många gånger per dag eller besöker andras bloggar dagligen? Skriv gärna någon rad om era erfarenheter så blir jag glad :)

Bröder


För några dagar sedan var Elmer och Albin hos mig i studion och blev fotograferade! De var så duktiga och ställde upp på alla idéer som fotograf och föräldrar hade. Jag tyckte att det var lite extra kul eftersom de här grabbarna är i samma ålder som mina pojkar och Elmer var precis lika fötjust i att spela "Angry Birds" som min Hugo :) Mycket bra knep att ta till när det är lillebrors tur att stå i rampljuset. Haha! Det var även lite extra kul att fota Elmer igen, då jag även fotade honom när han var ca 8 månader!

Visst är de söta!?!?!?!

Såpbubblor!

Igår kidnappade jag min son, version den äldre, och åkte på äventyr med honom hela långa dagen. En räserbil var utlovad eftersom han somnat själv i sin säng i 14 kvällar i sträck. Hugo valde en förpackning med tre små bilar ur Blixten McQueen-serien och var jättenöjd med dem :D När vi närmade oss kassan fick jag syn på en såpbubblemaskin som jag glatt stoppade ner i korgen!!! Idag ska det blåsas bubblor i trädgården!!! Wihooooooo!

Ooooops!Jodå, underbara Selma har varit i farten framför kameran igen :) Det här är den allra sista bilden vi tog den dagen och jag älskar den! Det finns inget roligare för mig som fotograf än när barnen "släpper loss" framför kameran och agerar ut hela sitt minspel! :D

Skapta för varandra!När man träffar Evelina och Johan tillsammans så kan man känna att de är som skapta för varandra. Perfect match! Och visst kan man se kärleken dem emellan i bilderna?!?!


Evelina och JohanIdag har jag hängt med Evelina och Johan, ett fantastiskt vackert par som ska gifta sig på Valborg. Jag är deras bröllopsfotograf och idag visade de mig kyrkan och det huset som vi ska fota porträttbilderna i. Jättevackra miljöer och vi håller tummarna för att träden börjat grönska när det är dags för bröllopet! Can't wait!

Jobbiga dagar!Ibland blir saker i vardagen lite för tuffa för att man ska orka med något utöver att ta hand om familjen. Lille Oliver har varit förtvivlat ledsen och vi har burit honom och förgäves försökt trösta honom. Det verkar som att han haft ont och mått dåligt av förstoppning och vi hoppas att magen nu kan komma igång ordentligt igen med hjälp av mediciner.

Själv har jag nu en rejäl sömnbrist, men har ändå hunnit med roligheter idag. Jag har haft två stycken barnfotograferingar och jag hoppas på att kunna visa några bilder snart. Imorgon bär det av på bröllopskonsultation med härliga Evelina och Johan och nästa vecka är det möten och arbete med affärsplan och budget som gäller! Härligt!!! :D

Fotograf Laila Villebeck,
Linköping, Östergötland

Fotografen med babyn i fokus! Laila har tagit sin hobbyverksamhet ett steg längre och driver nu sitt eget företag som fotograf med inriktning mot gravidfotografering, nyföddfotografering, babyfotografering och barnfotografering. Jobbar även som bröllopsfotograf. Följ med i bloggen och låt er inspireras av alla bilder! Välkomna!

Godkänd för F-skatt!

bloglovin

Kontakta mig via mail:
info@lailavillebeck.com


JAG SAMARBETAR MED:
GRAVIDFOTOGRAFERING
Att vara gravid är en unik situation i livet! Som fotograf hjälper jag dig att bevara det vackra som graviditeten innebär. Du kan ta dina porträtt i studio i centrala Linköping, i hemmamiljö, eller utomhus. Partner och/eller tidigare barn är välkomna att vara med.
Läs mer på min hemsida!

NYFÖDDFOTOGRAFERING
Ett mirakel! En av mina stora passioner som fotograf är att fota nyfödda. När babyn är 4-10 dagar gammal är chansen störst att fånga de härliga egenskaperna hos er pojke eller flicka. Min studio ligger i Linköping, Östergötland.
Läs mer på min hemsida!

BABYFOTOGRAFERING
En graviditet kan kännas oändligt lång, men när babyn väl kommer går tiden fort! Glöm inte att föreviga de viktiga stegen i babyns utvecklig! De vanligaste tidpunkterna att ta babyporträtt är när de har lärt sig sitta (ca 6 mån) och när de fyller ett år.

ETTÅRSFOTOGRAFERING
Den första födelsedagen är speciell! Jag är glad att så många väljer att låta barnen göra sina ettårsporträtt hos mig. Under en vanlig ettårsfotografering försöker jag fånga det som är speciellt för barnet. Utvecklingen ser ju olika ut, och det kan handla om att stå (med eller utan stöd), ev gå, krypa, klappa händerna, vinka osv osv
Läs mer på min hemsida!

BARNFOTOGRAFERING
Att jobba som barnfotograf är något jag verkligen älskar! Alla barn är olika och jag strävar efter att fånga varje barns personlighet på bild. Jag tar ert barns porträtt i studio, hemmamiljö eller utomhus.
Läs mer på min hemsida!

REFERENSER
”Laila är en enastående fotograf och vi är oerhört tacksamma för alla vackra bilder hon tagit på våra barn. Hon har följt dem från allra första början och har verkligen lyckats fånga de där fantastiska ögonblicken på bild.”
Amanda, mamma till Thure och Selma

"Vår dotter Alva (tre och ett halvt år) kan, tack vare Laila, leka sig igenom hela fotosessionen. Detta har resulterat i helt oemotståndliga foton där man verkligen kan se hur Alva njuter av livet. Vi kan inget annat än rekommendera Laila till alla som vill anlita en proffsig och lekfull fotograf."
Ann-Charlotte och Andreas

"Laila är framför allt professionell, men även lättsam, glad och humoristisk - vilket ger underbara bilder som resultat. Hon vet hur man fångar två hjärtans stora livsögonblick, och gör det med glans. Laila är praktisk och ger väldigt bra och tydlig feedback. Vi rekommenderar varmt Laila som bröllopsfotograf!"
Evelina och Johan

"Vi är så glada att vi anlitade Laila som vår bröllopsfotograf. På ett avslappnat och proffsigt sätt lyckades hon både ta otroligt vackra porträttbilder samt fånga alla de speciella ögonblicken under vigseln. Hon har verkligen känslan för hur man tar bilder som är naturliga och sprider värme. Vi kan absolut rekommendera Laila som fotograf på er stora dag!"
Sandra och Erik


Blogg listad på Bloggtoppen.se
http://www.barnfotografer.se