Barnfotografering - JoelI måndags hade jag besök av världens bästa Grumsare och fick höra lite härlig värmländska igen :) Barnen, Joel och Elly, fick komma till studion och ta lite porträtt. Här är en lite mer konstnärlig variant på porträtt på Joel. Han är helt fantastisk - han ser ut som en liten ängel på bilderna från i måndags!

Dagens bröllop har varit toppen! Jag fick hänga med bruden från att hon började sminka sig imorse. Vi diskuterade vädret och visste inte om vi skulle våga chansa på plan A för porträttfotograferingen (utomhus vid kyrkan) eller om vi skulle ta plan B (under tak på dansbana). Vi hade även en plan C på studion, men den kändes aldrig så aktuell. Prognosen lovade ju regn kl 13-18, vi skulle fota kl 14-15.30... Men vi satsade allt på utomhus och tur var väl det! Uppehåll och sol som sken igenom molnen alldeles lagom mycket vid ett par tillfällen för att skapa lite magiskt ljus! :)

barnfotograf - linköping - studio - fotograf - barn - barnporträtt - porträtt - laila villebeck

Inspiration för en bröllopsfotografIdag är det dags att axla rollen som bröllopsfotograf igen! :D Det är i Landeryds kyrka som vigseln sker. Bilderna ovan är min inspiration för morgondagens porträttfotografering och är tagna tidigare i sommar. Låt oss hålla tummarna för att det blir uppehållsväder när det är dags för porträttfotograferingen! Prognosen har inte sett så lovande ut under veckan och nu öser regnet ner. Men förhoppningsvis är det eftermiddagens regn som kommer nu och så blir det bättre efter lunch. Positiv energi. Annars blir det plan B... :)

En småbarnsförälders förbannelse...

Jag förstår inte var alla kläder kommer ifrån! Jag minns när jag bodde i min lilla tvåa och bokade tvättstugan en gång ungefär varannan vecka. Det klarade jag mig bra på. (Förresten, vad mycket kläder jag måste ha haft på den tiden!!! Nuförtiden klär jag mig alltid som en trasa för att jag aldrig har några rena kläder...) Nu, 5 år senare tvättar jag i genomsnitt två maskiner om dagen! Och ändå har jag aldrig några kläder och ändå lyckas jag aldrig tömma tvättrummets golv från klädhögarna som jag sorterat för att de ska in i tvättmaskinen!

Jag hade en förhoppning i helgen om att få undan tvätthögarna för att kunna göra rent golvet. Hela 7 maskiner tvättade jag! Fulla maskiner! Ändå låg det högar kvar som hindrade mig att fara fram med dammsugaren. Hur går det till???

Just nu tvättar jag en picknickfilt. Så vet ni det! :p


Läsarfråga: Hur sätter man pris på bilder man säljer?

Nathalie undrade hur man sätter pris på sina bilder som man säljer. Det där är alltid lite klurigt... Men Svenska Fotografers Förbund har en utmärkt prisguide där man kan kika för att se vilka priser de rekommenderar på olika slags bilder, olika användning av bilder och olika slags uppdragsfotograferingar.


Säljer man, som jag, sin bild till t ex ett bokförlag så har de ofta redan en bestämd summa som de betalar ut till sina illustratörer/fotografer.

Var alltid uppmärksam på om köparen av bilden vill ha ensamrätt, eller om du får sälja bilden till fler samt använda den i andra syften! Vill köparen ha ensamrätt så ska du ha mer betalt!

Är ni intresserade av att sälja era bilder, så kika gärna in på några olika bildbyråer och undersök era möjligheter att få in några bilder där! Lycka till!

PS Nu är fototävlingen slut för den här gången. Tack för alla bidrag! Jag lägger upp semifinalisterna på min blogg på måndag! DS

Jag och min symaskin!!!

(Idag är sista chansen att skicka in bidrag till min pågående tävling. Missa inte det! Läs mer om tävlingen HÄR)Runt kl 23 igår kväll började jag att sy! Det är något vitt till bröllopet jag ska fota på lördag! En liten detalj som förhoppningsvis kommer att göra succé på några av porträttbilderna ;) Vad det är kommer jag att avslöja så småningom :p Jag har två raksömmar på totalt 120 cm kvar att sy, sedan är det klart!

Sista dagen för tävlingen!!!

Hittills har jag fått in 11 fina bidrag till tävlingen "Bildboost online". Jättekul!!! Men jag vill ha fler! :) Låt mig inte sitta och bara välja bort ett enda bidrag (10 bidrag går till semifinal där NI röstar på vilken bild ni tycker ska vinna, 3 går till final).

Läs mer om tävlingen HÄR

Välkommen med ditt bidrag!!!


Hästfotografering

(Missa inte min fototävling HÄR)Dagens hästfotografering är avklarad! Jag känner mig så hemma när jag är ute i ett stall! Inte så konstigt med tanke på att jag ridit i ca 17 år. Det blev lite blandade bilder, porträtt, ridbilder och rulla-i-hagen-bilder :) När jag fotade ridningen utmanade jag mig själv rejält kan man säga. Jag bad Ulrika rida i skänkelvikning mot mig, hade bländare 2.8 och ville få skärpa på rätt hästhov i rätt ögonblick... Halleluja!

Vill ni få en uppfattning om hur svårt det var, titta på gräset så ser ni hur stort skärpedjup jag hade att leka med. Att sätta skärpan på rätt hov i rätt moment medan hästen travar mot dig... Tjena! Men jag är envis och jag ville verkligen ha det här korta skärpedjupet! :D Och efter några "omtagningar" hade jag åtminstone ett par bilder som duger. Bland annat den här. Gillar ni?

(Samma bild i svartvitt. Klicka på den för att se den större!)


HästfotografIdag är det äntligen dags att fota häst igen! Det är en gammal bekanting som ska porträtteras - jag hade häst i samma stall där han stod för några år sedan. Hästen har jag inte sett på ca 7 år (!), men matte Ulrika träffar jag någon gång ibland. Senast var det på Campushallen när jag körde första spinningpasset på 2½ år med ond svanskota och onda fötter :D

Läsarfråga: Hur började du fota bröllop och modeller?

(Missa inte min fototävling HÄR)

Julia undrade hur jag började fota bröllop och modeller och jag tänkte vara lite egotrippad och ägna ett helt inlägg åt denna fråga. (Klicka på bilderna för att se dem större!)


Modeller: Lisa A, Mandy Temo, Linda Hallberg och Angelica Jansson
Fotograf: Laila Villebeck

I maj 2006 gick jag min första (och enda) snabbkurs i studioljussättning. Då hade jag börjat få upp ögonen för porträttfotografering och fotade då och då mina vänner för att träna. Under studiokursen pratade jag med en av de andra deltagarna som fotade amatörmodeller. Han rekommenderade mig att prova, vilket jag gjorde och jag blev fast! :) Evelina (tredje bilden från vänster nedanför) var den första modellen jag fotade och det var under hösten 2006. Vi träffades vid Alvastra klosterruin och tog några porträtt och modeinspirerade bilder :) Efter detta blev det fler och fler sessioner och jag har fått träffa MÅNGA duktiga och trevliga modeller och makeuparister under de här åren.


Modeller: Mandy Temo, Susanna Sandborg, Evelina Hagelin och Susanna (igen)
Fotograf: Laila Villebeck

Bröllopsporträtt tog jag första gången i Florens (Italien) när mina vänner gifte sig. Jag var inte den officiella bröllopsfotografen och jag hade bara en kompaktkamera med mig (tyvärr), men vi körde några spontana porträttbilder uppe vid festplatsen, en vingård uppe på Toscanas vackra kullar. Det vackra brudparet, den underbara stämningen, atmosfären, den vackra omgivningen inspirerade mig och fick någon liten tanke om att vilja fotografera bröllop i framtiden att spira.2009 gifte sig två av mina vänner och jag fick äran att fota båda bröllopen. Då var jag fortfarande osäker på mina kunskaper och jag hade inte särskilt mycket erfarenhet av varken bröllop eller utomhusporträtt och jag var noga med att tala om detta för mina vänner innan de bestämde sig för att ha mig som bröllopsfotograf.

bröllopsporträtt

2010 var jag mammaledig och tackade nej till de förfrågningar om bröllopsfotograferingar som jag fick. Ganska tidigt fick jag dock en förfrågan från Evelina (alltså min första modell - haha!) om jag ville fotografera hennes och Johans bröllop på Valborg 2011. Självklart tackade jag ja :) Nu var jag mer säker på mig själv som fotograf och jag kände att min utrustning höll för att leverera bra bröllopsbilder, både porträtt och från vigselakten i kyrkan.Jag har haft, och kommer att ha, ytterligare några bröllopsfotograferingar under det här året, men det är inte förrän under 2012 som jag lanserar mig själv som bröllopsfotograf i Linköping, Östergötland. Jag ska inom kort skapa en separat bröllopssida på hemsidan och jag berättar mer om detta framöver.

Jag har sålt en bild!

(Missa inte min fototävling HÄR)


Modell: Mandy Temo
Fotograf: Laila Villebeck

Nu är det dags att avslöja en av alla "hemligheter" jag nämde för ett tag sedan. Natur och Kultur har köpt bilden i det här inlägget av mig för att använda i en lärobok (franska). Jag tror att boken kommer ut till våren. Det här ska firas! :)

Uppgradering!

(Missa inte min fototävling HÄR)Nu har jag uppgraderat mitt 50 mm-objektiv från det på bilden till ett AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G. Idag invigde jag det nya objektivet i studion då jag fotade en liten tjej på 4 mån och hennes bror som snart fyller 4 år som var på besök från Värmland :) Fungerar kanonbra!

Uppföljning från gårdagens blogginlägg: Oliver sov gott i sin egna säng och imorse vaknade han med världens största och stoltaste leende!!! Man riktigt såg hur han tänkte att "jag är en stor pojke nu och jag kan själv". Helt underbart att se!!!

Utkickad!

Ikväll har den här fågelmamman kickat ut sin unge ur fågelboet! Oliver sover i sin egen säng! I 14½ månad har han legat bredvid mig och gosat - han har sovit som bäst när jag sovit bredvid. Men flera kvällar den senaste veckan verkar det som att jag stört honom när jag gått in och lagt mig bredvid honom. Så då tog jag chansen och byggde om spjälsängen till en barnsäng där Oliver kan krypa upp och ner som han själv vill. Han ligger fortfarande inne i vårt sovrum - jag måste ju vänja mig sakta men säkert vid att han är en stor pojke nu! ;) Så småningom ska Oliver och Hugo få dela rum, något som Hugo ser fram emot!

Några bloggade bilder på min minsta loppa (klicka på dem för att se dem större):
babyfotograferingsyskonfotografering, barnfotografering, babyfotografering


Helg med familjen!

(Missa inte min fototävling HÄR)Jag är glad att vi ställde in resan mot Västkusten som vi tänkt göra tidigare i veckan! Trist att inte få träffa "mommo" och alla andra goa och glada, men nu fick jag istället chansen att jobba undan en massa smått och gott så att jag kan ägna helgen åt familjen :) *MYS!*

Idag har vi varit på IKANO-huset och bland annat köpt ramar som jag ska ha till min utställning. Det kommer att bli jättefint! Jag lovar att visa er bilder och/eller video från utställningen när bilderna sitter uppe! :) Och ni som bor i Linköping är naturligtvis välkomna! Mer info kommer upp här på bloggen så småningom. Tidigare inlägg om utställningen finns HÄR.

Stockholm here I come!!!

(Missa inte min fototävling HÄR)Biljett till Stockholm den 3 aug är fixad! Det är då det är dags för vinnarna av tävlingen "Modell för en dag", Helena och Sarah, att bli sminkade och hårstylade av Elin Wiklund och fotade av mig. Det här ser jag fram emot något grymt mycket!

Idag har jag också varit mycket duktig och sökt inte mindre än 4 jobb som mikrobiolog. Jobben ligger dessvärre i Jönköping resp Uppsala, men jag har ingen större förhoppning att få något av dem, så det kanske spelar mindre roll ändå ;)

♥ Sandra och Erik ♥ Vårdnäs kyrka, 16 juli 2011

(Missa inte min fototävling HÄR)

Jag bjuder på några fler bilder från Sandras och Eriks bröllop! Enjoy!


♥ Caroline och Björn ♥

(Missa inte min fototävling HÄR)Förra veckan träffade jag det här gulliga paret, Caroline och Björn. De gifter sig 27 augusti i Ledbergs kyrka och jag är deras bröllopsfotograf. :) Caroline och Björn är hur härliga som helst. Björn sa vid något tillfälle under provfotograferingen att han kände sig som en fnittrig tonåring. Det tyckte jag lät kanon - då kan ju bilderna inte bli annat än bra :D Jag ser verkligen fram emot den här bröllopsfotograferingen!


Utställning 8 augusti - 24 september!

barnfotograf, Linköping

Jag ska ha utställning på Hunnebergsgatan den 8 augusti till 24 september! Snacka om att jag har ångest inför att välja ut bilder! Och välja bilder måste jag göra NU! Det ska vara 14 st bilder i 40x50 cm. Vilka ska jag välja? *hjälp* Bilderna i inlägget är bara en bråkdel av alla bilder jag har att välja bland.... De ska reflektera vem jag är som fotograf och temat den här gången är gravid, nyfödd, baby och barn.

(Missa inte min fototävling HÄR)


ettårsfotografering

GravidfotograferingFör några dagar sedan fotade jag den här fina magen. En av parets önskningar var att få med den här nallen med magen och pappans händer i bild och så här tolkade jag deras önskan. Jag tyckte att det var en väldigt fin idé eftersom pappan valt ut nallen åt bebisen! Nu är det inte så lång tid kvar tills ni får träffa ert mirakel! Lycka till med allt!

gravidfotografering - Linköping - fotograf - Östergötland - studio - gravidmage - mammamage - babylycka - Laila Villebeck - mamma - pappa

♥ Sandra och Erik ♥

Här kommer några av alla fina bilder på Sandra och Erik som gifte sig i vackra Vårdnäs kyrka! Sååå fina!

(Missa inte min tävling HÄR)


TÄVLING: BILDBOOST ONLINE!


För att fira att ni blivit över 50 glada prenumeranter på bloggen utlyser jag här en tävling!

1:a pris:
Den som vinner tävlingen får en chans att utveckla sitt fotograferande och bildtänk genom att skicka några av sina bilder till mig som jag sedan kommenterar och berättar hur jag ser bilden via mail. Jag svarar på eventuella frågor och peppar vinnaren! En snabbkurs online!

Regler:
- Du skickar din bästa sommarbild till mig via mail: info@lailavillebeck.com Märk mailet TÄVLING
- Du skriver också ett inlägg på din blogg där du talar om att du är med och tävlar och länkar tydligt till min blogg.
- När du skrivit ditt inlägg kommenterar du här att du är med och tävlar med länk till din egen blogg.
- Bidrag får skickas som max 800px stora i höjd.
- Om du vill skriva en kortare beskrivning av bilden gör du detta i mailet.
- Genom att skicka in bilden godkänner du ev. publicering här på http://lailavillebeck.blogg.se om du antas som finalist.
- Ditt namn och din bloggadress publiceras tillsammans med bilden.

Finalister:
Jag väljer ut 10 finalister och publicerar dessa på min blogg.
Här röstar NI fram de 3 bästa bidragen och av dessa 3 väljer jag en vinnare.
Beslut kan ej överklagas.

Tävlingens start:
18 juli 2011

Sista datum att skicka in bidrag:
28 juli 2011

Finalisterna presenteras på bloggen 1 augusti och röstningen avslutas 5 augusti kl. 23:59.

LYCKA TILL! :)


Detaljer och ögonblickEfter att jag fotat ett bröllop är jag helt slut, likaså igår. Jag börjar förstå varför. Under hela dagen är jag "på tårna" och letar efter detaljer och ögonblick som ska fångas på bild. En av idéerna vi hade inför gårdagens bröllopsporträtt var att ta ett par "gravidbilder" eftersom Sandra och Erik väntar sitt andra barn. Men det blev inte så eftersom Sandras vackra klänning trollade bort magen som inte hunnit bli så jättestor ännu.

Men i slutet av vigseln i kyrkan såg jag i ögonvrån hur Sandra lade sin ena hand över magen. Där hade vi bilden! *Klick!* Så fick även bebben vara med på en bröllopsbild :)

Jag sitter och går igenom alla bilder från bröllopet nu. Det finns mycket fint som jag kommer att visa er så snart brudparet själva fått se sina bilder.

Hemma efter bröllopsfotografering!


Bilden är från ett bröllop på Öland 2009. Jag tror Sandras klänning idag var likadan, sånär som på någon detalj :)

Åh, vilken dag! Vädret var minst sagt växlande, men sista regndropparna föll någon timme eller två innan vi började porträttfotograferingen. Brudparet var fantastiskt vackra och under vigseln fick jag bita mig i läppen för att inte börja gråta :) Jag är supernöjd med dagen!

Imorgon är en familjedag för min del. Min käre sambo ska få sovmorgon, så jag får väl gå och lägga mig nu eftersom herr miniman börjat vakna mellan kl 4 och 5 igen... Några timmars sömn måste jag få!

Jag har klurat ut en tävling åt er! Jag återkommer med den i nästa vecka! Håll utkik...

Sov gott och tack snälla för alla fina kommentarer ni gett mig de senaste dagarna! Ni gör mig glad!!! ♥♥♥

Bröllopsfotograf

Idag agerar jag bröllopsfotograf vid Vårdnäs kyrka. Sandra och Erik ska gifta sig! Det ska bli så roligt att få se och föreviga deras kläder, ringar, håruppsättning, vigseln - ALLT!!!

Här är några av de inspirationsbilder som jag har med mig i bakhuvudet idag (fotade vid Vårdnäs kyrka när jag var där för rekognosering).Visst är det vackert!?!?!

Följ mig via Bloglovin' och tävla!

fotograf, Linköping
Jag ser att det tickar på med antalet prenumeranter på Bloglovin' vilket är jättekul! Redan tidigare har jag utlovat en tävling när bloggen kommit upp i 50 prenumeranter och det löftet står jag fast vid! Bara 6 stycken kvar nu då!

Se till att tipsa era bloggande vänner om att följa mig och sedan kör vi! :)

bloglovin

Kommentera gärna det här inlägget om ni har några önskemål om priser i tävlingen!

Edit: Åh, redan uppe i 50 prenumeranter! Välkomna alla nya! Vad kul att ni vill följa mig, det är jag jätteglad för! Jag ska börja fila på ett tävlingsinlägg! Ska bara klara av bröllopet imorgon först! :)

Nyföddfotografering!I söndags kom en liten flicka till världen och idag har jag den stora äran att få ta hennes nyföddporträtt. Jag vet redan nu att mitt hjärta kommer att smälta! De är ju så otroligt söta och härliga de där bebisarna när de är alldeles nykläckta! :) Jag är så lycklig över att få syssla med det jag helst av allt vill!

Edit: tyvärr fick vi ställa in fotograferingen idag eftersom familjen inte fått sova inatt. Det är sånt som händer med nyfödda och jag har full förståelse för det. Jag har ju själv fött två barn så jag vet hur det är. Mina fotograferingar sker alltid på familjens villkor. Hoppas att allt löser sig och ni får sova gott i fortsättningen :)

AND THE WINNER IS......

VINNAREN AV TÄVLINGEN "MODELL FÖR EN DAG"
Nu avslöjar jag och Elin vilka 2 som vann vår tävling "modell för en dag". De lyckliga är:

Sarah med motiveringen:
"Har i min ungdom jobbat lite som modell ansetts vara en "snygg tjej". Nu efter 2 barn och 40 kg viktuppgång får jag alltid höra att jag har så vackert ansikte, om jag bara kunde gå ner lite i vikt.. Jag vill självklart må bra och vara sund men jag tycker jag är SUPERSNYGG som jag är, och skulle allt bra vilja visa dom att jag minsann är en DIVA, vilken form jag än har. Skönhet sitter inte på utsidan, den kommer inifrån dig själv!!"

och

Helena med motiveringen:
"Min motivering till varför jag skulle vilja vinna, är för att jag så gärna skulle vilja få tjyvstarta bröllopsyran, bli mejkad, stylad i håret och få testa brudklänningen. Vi hade ju tänkt viga oss i ekotemplet från början, men risken att man krockar med nån annan är ju rätt stor, så vi fick tänka om. Iaf är ju miljön där bara så fin, ekotemplet, koppartälten, fjärilshuset, fin fotomiljö och romantik på topp nivå!"

GRATTIS SARAH OCH HELENA! Vi hör av oss till er med mer information om tider o dyl.

Sarah och Helena kommer att bli sminkade och hårstylade av Elin Wiklund samt fotograferade av mig i vackra Hagaparken, Stockholm, den 3 augusti. Både jag och Elin ser fram emot detta och vi hoppas på fint väder.

Ett stort tack till alla er andra som deltog i tävlingen! Håll utkik efter fler tävlingar här på bloggen!


♥ Sötaste Rasmus, nyföddfotografering ♥Hur kan man inte bli överfötjust i den här lille killen? :D Bilderna är från Rasmus nyföddfotografering när han var endast 7 dagar gammal.

I söndags föddes en liten flicka som jag hoppas få tillfälle att fota, datum är ej bestämt än. Åh, vad jag längtar!

Snart lördag!På lördag fotar jag vigseln av detta vackra par, Sandra och Erik! Börjar redan nu att kika lite på väderleksrapporterna och lördag ser än så länge fin ut, men regn på fredag och måndag... Så jag följer med spänning eventuella förändringar i prognosen. Håll tummarna för uppehåll på lördag nu!!!

Redigering: Före och efterDet fanns önskemål om att jag skulle visa bilder före och efter redigering på bilder jag lagt ner lite extra tid på att redigera. Jag hittade den här bilden från 2008 (fotad med min Nikon D80 - alltså en av mina första modellbilder tagen med digital kamera)... Så här mycket redigerar jag inte mina vanliga porträtt, men vissa modellbilder gillar jag att leka lite extra med. Bilden är från en period då jag lärde mig att ändra form på delar av bilden (t ex näsor). Följande har jag gjort:

- Jag ville ha lite mer dramatik i bilden så jag mörkade ner ormen och den sminkade masken.
- Ökad kontrast
- Ögonbrynen är bortredigerade eftersom makeupartisten Linda Hallberg ville att det skulle se ut lite mer som en riktig mask.
- Hårstrån i pannan är bortretuscherade
- Ojämnheter i huden är retuscherade
- Iris är förstorade
- Näsan och läpparna är något förminskade och har gjorts mer symmetriska
- En av stenarna över det vänstra ögat i bilden hade lossnat (ormen var där uppe och kröp ett tag) så jag har klonat in en ny sten där istället.
- Huden är softad
- En smula skärpa har lagts över hela bilden

Vad tycker ni?

Här är det färdiga resultaten i större format:


Modell: Erica
Make up: Linda Hallberg
Foto: Laila Villebeck

Canvas


Igår hämtade jag ut den här bilden förstorad som canvas i 40x50 cm. Superfint blev det! :)

Svar på Frågestunden!

Hej på er! 
Här kommer svaren på frågorna ni ställde under frågestunden :D Imorgon börjar en vecka full med fotorelaterade saker att göra. Bland annat redigering av nyföddbilder på Rasmus som ni fått en sneak peak på här, och en bröllopsfotografering med Sandra och Erik.
Sedan har jag sett att det kommit in en del jobb på Arbetsförmedlingen som jag kan söka! Spännande...

Här kommer mina svar på era frågor:

1. Tänkte önska mig en systemkamera i 25-årspresent. Men vad ska en nybörjare som knappt hållt i en systemkamera börja med? Jag vill ha en som är enkel, smidig att ta med sig och som inte kostar skjortan. Tips? :)
/Kristin

Svar:
1. Alla systemkameror som finns ute på marknaden idag är bra skulle jag vilja säga. Frågan är hur stort intresse du har av att utveckla dina fotokunskaper? Jag skulle rekommendera Nikon 3100 för en nybörjare. Med ett kitobjektiv till att börja med. Och för någon som vill lära sig grunderna inom foto och utvecklas och växa med sin kamera så är Nikon D7000 en jättebra kamera. Jag kommer att erbjuda kurser inom foto lite längre fram så kanske du kan passa på att gå en kurs hos mig också för att lära dig hur du ställer in kameran? :D
Om det viktigaste är att kameran är smidig och lätt att ta med sig på t ex resor så kanske du även ska kolla upp spegellösa systemkameror? De är mindre och lättare, men man kan ändå byta optik och styra inställningarna själv.

2. Vad använder du för inställningar på kameran när du fotograferar i studio mot vit bakgrund? Ljusmätning metod?
/Nathalie

Svar:
2. Det varierar en smula vad jag har för inställningar på kameran i studion. Men vanligast är lägsta ISO, bländare 8-11 och slutartid 1/200-250 s om jag fotar barn. Ljuset mäter jag med en ljusmätare.

3. När insåg du att det var fotografering du ville syssla med på heltid?
4. Vad hade du för första systemkamera?
5. Hur lång tid lägger du ner på redigering på varje bild?
/Dessi - Home and desire

Svar:
3. Jag har haft fotografering som hobby sedan jag var ca 10-11 år, även om det i början mest handlade om att knäppa kort och skicka iväg film på framkallning. På gymnasiet provade jag att framkalla svartvita bilder för första gången på egen hand. När jag var ca 20 år drömde jag om att på något sätt kunna försörja mig på något konstnärligt yrke och då gick tankarna mest kring författande, men även lite åt fotohållet (jag hade en önskan att söka till någon fotografutbildning, men hade inte tillräckligt med kunskaper, så det fick bli biologi istället.)

Under 2004-2006 blev mitt fotointresse allt större och 2007 började jag experimentera mer med svartvit film och egen framkallning. Då började jag få upp ett hopp om att kanske på något sätt kunna syssla med foto i större skala än bara som hobby. Men det var inte förrän 2009 som önskan att verkligen få jobba som fotograf på heltid "någon gång i framtiden" infann sig. Det var också då som jag började fota barn och hittade en nisch som jag verkligen brinner för. Så, 2009 är mitt enkla svar på den frågan ;) Sedan kom det en period med graviditet, barnafödande och mammaledighet innan jag på allvar kunde sätta igång och planera uppstarten av mitt företag. En period som jag naturligtvis även utnyttjat för att bygga upp min portfolio ;)

4. Den första egna systemkameran som jag köpte var en Minolta Dynax 5.0 (tror jag att den hette...) och det var väl någon gång ungeför år 2003. Den blev sedan utbytt mot en Nikon F80 som jag i princip enbart fotade svartvitt med och jag framkallade både film och bilder själv. I augusti 2008 köpte jag min första digitalkamera, en Nikon D80. Och i april 2010 köpte jag min nuvarande kamera, Nikon D700.

5. Hur lång tid jag lägger ner på att redigera en bild är väldigt olika. Alla bilder får någon slags redigering eftersom jag fotar i RAW. Så, allt emellan 5 min och 45 min är väl normalt, beroende på vad det är för bild. En del bilder kan ta mycket längre tid än så. Ett par av mina bilder har jag lagt ner flera timmar på för redigering, retuschering och diverse photshoptrix... :)

6. Vad tycker du är viktigast i en bild?
7. Hur länge har du fotat bröllop?
/Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

Svar:
6. Det är jättesvårt att svara på vad som är viktigast i en bild! :) För mig personligen tycker jag att en bra bild ska väcka känslor och/eller minnen. Det är det viktigaste. Den ska tilltala betraktaren. Men det finns så många olika typer av bilder; dokumentära (familj, samhälle, krig, natur osv), historiska, konstnärliga osv osv och alla har ju olika syften.

7. Jag fotade mitt första bröllop "på uppdrag" 2009. I år har jag äran att få göra några bröllopsfotograferingar. Men det är inte förrän inför nästa bröllopssäsong som jag lanserar mig själv som bröllopsfotograf. *längtar!* :D <3


En månad kvar!Nu är det bara en månad kvar tills den här tokungen ska skolas in på dagis! Det känns så tidigt, för Oliver känns så liten. Men de senaste två veckorna har verkligen varit en intensiv utvecklingsfas för honom. Han går allt mer och allt bättre, och han upptäcker hela tiden att han kan göra nya saker själv. Han använder inga ord själv, men han förstår mycket. När man säger "Puss!" så vet han precis vad han ska göra och sedan ser han så stolt och glad ut över att ha lyckats pussa.

"Kudde" är ett annat ord som framkallar leenden hos mig varje kväll. Oliver bökar VÄLDIGT mycket när han ska somna för natten. Jag får ofta säga "Nu är det natten, nu ska du sova. Lägg dig på kudden Oliver." Så fort han hör ordet kudde ler han stort och fullkomligt slänger sig (med ansiktet före) ner i kudden.

Ja, utveckligen mellan att barn är 1 och 2 år är ju enorm! Och vilken raketstart Oliver har fått i just den utvecklingen! Han kommer nog att klara sig bra på dagis trots allt. :D

♥ Nyföddfoto: Rasmus 7 dagar ♥Den här underbara krabaten träffade jag under ca 2½ timme i torsdags! Rasmus, bara 7 dagar gammal. Just den här dagen var Rasmus en trött kille och det tackade jag för - det gick väldigt smidigt att fota honom. Han var så söt att mitt hjärta smälte!!! Jag tror dock inte att känslorna var besvarade, för Rasmus verkade tycka att jag var väldigt tråkig - så fort jag började prata så somnade han! Haha!

Fotograferingen med Rasmus var min femte nyföddfotografering och jag blir bara mer och mer övertygad om att det är det här jag vill göra! Jag känner en sådan lycka när jag får träffa både blivande föräldrar, och föräldrar som alldeles precis fött ett litet underverk till världen. Att få dela en familjs stora och viktiga upplevelser som det innebär att vänta och att få ett barn är ett privilegium som jag vårdar ömt! :)

Olllivelll!Hård träning ger resultat!

Sedan Oliver kom till världen har han av Hugo kallats för "Ovvivel". För tre veckor sedan började vi träna på att säga Oliver rätt. Alla som försökt lära barn att uttala ord rätt vet hur tokigt det kan bli... Vi kom så långt att Hugo kunde säga först "Olli" och sedan "ver". Men när han skulle sätta ihop stavelserna så blev blev det Ovvivel igen. Två kvällar i rad satt jag och Hugo och tränade gång på gång att säga "Olli" och "ver" snabbare och snabbare, men så snart vi sa det så snabbt att det blev ett ord så var det omöjligt att säga rätt.

Så tränade Hugo innan han somnade en kväll och när han vaknade var det inga problem att säga "Ollivell". Vi är glada för det!

♥ Sandra och Erik ♥Detta vackra par träffade jag tidigare i veckan för en bröllopskonsultation. Vi tittade ut ett par platser att fota bröllopsporträtt på och jag fick en bra bild av vad de gillar. Efter att jag kom hem började idéerna till bröllopsbilder att fullkomligt spruta. Allt är nu nerskrivet i min lilla pärm och jag vet att det här kommer att bli sååå bra!!! Håll tummarna för uppehåll den 16 juli! ;)

FRÅGESTUND!Vi kör en frågestund tycker jag! Fråga mig vad ni vill! Jag försöker svara så gott jag kan.

Shoot!

Fotograf Laila Villebeck,
Linköping, Östergötland

Fotografen med babyn i fokus! Laila har tagit sin hobbyverksamhet ett steg längre och driver nu sitt eget företag som fotograf med inriktning mot gravidfotografering, nyföddfotografering, babyfotografering och barnfotografering. Jobbar även som bröllopsfotograf. Följ med i bloggen och låt er inspireras av alla bilder! Välkomna!

Godkänd för F-skatt!

bloglovin

Kontakta mig via mail:
info@lailavillebeck.com


JAG SAMARBETAR MED:
GRAVIDFOTOGRAFERING
Att vara gravid är en unik situation i livet! Som fotograf hjälper jag dig att bevara det vackra som graviditeten innebär. Du kan ta dina porträtt i studio i centrala Linköping, i hemmamiljö, eller utomhus. Partner och/eller tidigare barn är välkomna att vara med.
Läs mer på min hemsida!

NYFÖDDFOTOGRAFERING
Ett mirakel! En av mina stora passioner som fotograf är att fota nyfödda. När babyn är 4-10 dagar gammal är chansen störst att fånga de härliga egenskaperna hos er pojke eller flicka. Min studio ligger i Linköping, Östergötland.
Läs mer på min hemsida!

BABYFOTOGRAFERING
En graviditet kan kännas oändligt lång, men när babyn väl kommer går tiden fort! Glöm inte att föreviga de viktiga stegen i babyns utvecklig! De vanligaste tidpunkterna att ta babyporträtt är när de har lärt sig sitta (ca 6 mån) och när de fyller ett år.

ETTÅRSFOTOGRAFERING
Den första födelsedagen är speciell! Jag är glad att så många väljer att låta barnen göra sina ettårsporträtt hos mig. Under en vanlig ettårsfotografering försöker jag fånga det som är speciellt för barnet. Utvecklingen ser ju olika ut, och det kan handla om att stå (med eller utan stöd), ev gå, krypa, klappa händerna, vinka osv osv
Läs mer på min hemsida!

BARNFOTOGRAFERING
Att jobba som barnfotograf är något jag verkligen älskar! Alla barn är olika och jag strävar efter att fånga varje barns personlighet på bild. Jag tar ert barns porträtt i studio, hemmamiljö eller utomhus.
Läs mer på min hemsida!

REFERENSER
”Laila är en enastående fotograf och vi är oerhört tacksamma för alla vackra bilder hon tagit på våra barn. Hon har följt dem från allra första början och har verkligen lyckats fånga de där fantastiska ögonblicken på bild.”
Amanda, mamma till Thure och Selma

"Vår dotter Alva (tre och ett halvt år) kan, tack vare Laila, leka sig igenom hela fotosessionen. Detta har resulterat i helt oemotståndliga foton där man verkligen kan se hur Alva njuter av livet. Vi kan inget annat än rekommendera Laila till alla som vill anlita en proffsig och lekfull fotograf."
Ann-Charlotte och Andreas

"Laila är framför allt professionell, men även lättsam, glad och humoristisk - vilket ger underbara bilder som resultat. Hon vet hur man fångar två hjärtans stora livsögonblick, och gör det med glans. Laila är praktisk och ger väldigt bra och tydlig feedback. Vi rekommenderar varmt Laila som bröllopsfotograf!"
Evelina och Johan

"Vi är så glada att vi anlitade Laila som vår bröllopsfotograf. På ett avslappnat och proffsigt sätt lyckades hon både ta otroligt vackra porträttbilder samt fånga alla de speciella ögonblicken under vigseln. Hon har verkligen känslan för hur man tar bilder som är naturliga och sprider värme. Vi kan absolut rekommendera Laila som fotograf på er stora dag!"
Sandra och Erik


Blogg listad på Bloggtoppen.se
http://www.barnfotografer.se